ciasto na pizze
Obiad Pizza

Ciasto na pizze

Ciasto na pizze to jeden z najczęściej wykorzystywanych przeze mnie przepisów w ciągu roku. Uwielbiamy domową pizzę i wiele przepisów przerobiłam zanim natrafiłam na takie ciasto na pizze, które moim zdaniem jest idealne i proste w wykonaniu! Poniższy przepis widniał już na blogu od 2013 roku, ale postanowiłam go bardziej uaktualnić i wzbogacić o cenne wskazówki krok po kroku, by każdy z Was mój stworzyć idealną pizzę u siebie w domu.

Składniki ciasto na pizze z drożdżami:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 lekko czubata łyżeczka cukru
  • 300-350 ml letniej wody (ok. 40 st. C) (ilość wody zależy od chłonności mąki)
  • 500 g mąki pszennej typ 00 (lub typ 450 – jest on bardzo zbliżony do 00 i ogólnie łatwo dostępny) + trochę mąki do podsypania blatów
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Dodatkowo, wedle uznania można dodać do ciasta odrobinę suszonej bazylii i oregano (ale nie więcej niż po 1 łyżeczce) oraz szczyptę papryki słodkiej mielonej, gdy chcecie nieco wzbogacić smak ciasta na pizzę.

UWAGA!  Jeśli używa się drożdży suszonych, to nie robimy rozczynu – wtedy od razu mieszamy wszystkie ‘suche składniki’ w jednej misce (mąkę, sól, cukier i suche drożdże), a potem stopniowo dodajemy wodę i oliwę (lub olej).

Przepis na pizze

Przepis na ciasto do pizzy

  1. Drożdże wyciągnąć chwilę wcześniej z lodówki, by się nieco ociepliły. Następnie pokruszyć je do większej miseczki lub dużego kubka (ja z reguły używam takiego o pojemności 600 ml). Kolejno wsypać cukier, 1 czubatą łyżkę mąki pszennej (zabrać ją z tych 500 gramów na pizze) oraz dodać 150 ml ciepłej wody (o temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Tak przygotowany rozczyn wymieszać dokładnie, przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 10-15 minut). W tym czasie drożdże powinny się spienić i zwiększyć swoją objętość (tak jak na załączonym wyżej zdjęciu).
  2. Do dużej miski wsypać mąkę oraz sól, wymieszać. Kolejno stopniowo dodawać rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie dodawać stopniowo pozostałą wodę (tę, której nie dodaliśmy do rozczynu, czyli pozostałe 150-200 ml letniej wody) i mieszać (najlepiej na początku za pomocą łyżki), by mąka się wchłonęła (można ten etap również wykonać za pomocą haków w robocie do wyrabiania ciasta drożdżowego). UWAGA! W zależności od typu mąki, różnie one chłoną wodę. Należy więc wodę dodawać stopniowo, gdyż może się okazać, że nasza mąka potrzebuje mniej niż te podane 300-350 ml wody (chociaż z reguły 300 ml to najbardziej odpowiednia ilość dla tej ilości mąki) – ciasto po wymieszaniu i ugniataniu przez kilka minut (ja początkowo mieszam ciasto łyżką, jak już się połączą składniki to wyrabiam ciasto za pomocą miksera z hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut na wysokich obrotach, a następnie obsypuję ręce i blat delikatnie mogą i rozpoczynam wyrabianie ręczne przez następne 5-10 minut). Ciasto na pizze powinno być dość gładkie i elastyczne. Tak jak widzicie na załączonych zdjęciach najpierw jest delikatnie kleiste, ale podczas wyrabiania nabiera elastyczności. Więc im dużej wyrabiane, tym lepiej. Gdyby ciasto jednak za mocno się kleiło, to polecam ręce oraz blat oprószyć mąką i wyrabiać ciasto dalej, do czasu aż będzie miało idealną konsystencję. Tak więc przerzucić ciasto z moimi na oprószoną mąką stolnicę (lub blat kuchenny), uformować kulę, a następnie wyrabiać ciasto drożdżowe następująco: delikatnie naciskać ciasto, formując dysk, kolejno zwinąć przeciwległe końce ciasta do siebie i znów stworzyć z ciasta dysk, ponownie złożyć przeciwne końce do siebie (żeby powstał pół-księżyc). Ciasto należy tak wyrabiać przez ok. 5-10 minut aż będzie elastyczne i zacznie się kurczyć przy rozciąganiu go ręką (będzie też czuć, że jest wyraźnie napowietrzone).
  3. Ciasto przenieść do oprószonej mąką miski, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia (musi w tym czasie podwoić swoją objętość, czasami może potroić). Po tym czasie wyciągnąć ciasto z miski i wyrabiać jeszcze ręcznie przez około 2-3 minuty. Kolejno ciasto na pizze podzielić na 2 części (lub więcej wedle uznania, w zależności jaki gruby spód na pizze chcecie uzyskać), uformować okrągłe placki. Przykryć je ściereczką i odstawić na 10 minut, by się lekko napuszyły. Po tym czasie każdy kawałek pizzy rozpłaszczyć rękoma na okrąg, pozostawiając brzegi lekko puszyste. Jeśli chcecie, by pizza była bardziej ‘napuszona’ – to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 15-20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło. Ja formuję spody albo od razu na blaszce (żeby potem ich nie przenosić), a jeśli piekę je na kamieniu, to formuję spody na papierze do pieczenia i dopiero po nałożeniu składników przerzucam spody na rozgrzany kamień.

Przepis na pizze domową:

  1. Piekarnik rozgrzać do 250 st. C (jeśli używacie kamienia) lub 220 st. C jeśli będziecie piec pizzę na zwykłej blaszce. Jeśli chcecie używać kamienia do pizzy, to polecam rozpocząć jego nagrzewanie już na godzinę przed pieczeniem pizzy (chyba, że producent kamienia zalecił inaczej). Pamiętajcie, że piekarnik musi być bardzo dobrze nagrzany zanim wsadzi się tam ciasto na pizze.
  2. Uformowane spody do pizzy posmarować sosem (ja używam tych, z tego przepisu: sos do pizzy), a następnie nałożyć dowolne składniki. Należy pamiętać, by nie nakładać zbyt dużej porcji sosu, by nie namoczyć ciasta drożdżowego.
  3. Do nagrzanego piekarnika włożyć pizzę i piec przez ok. 7-10 minut (w przypadku jeśli używacie kamienia) lub 15-18 minut w temperaturze 220 st. C (grzałka góra- dół) w przypadku pieczenia pizzy na zwykłej blaszce. Najlepiej piec jedną blachę po drugiej lub dwie pizze na jednej blaszce jednocześnie. Smacznego!

Ja tym razem użyłam następujących składników: sos pomidorowy, mozzarella, salami, czerwona cebula – a po upieczeniu dodatkowo doszły plasterki świeżego pomidora oraz listki świeżej bazylii.

Ciasto na pizze przepis

Przepis na pizze jest tak naprawdę dziecinnie prosty, o ile będzie się przestrzegać paru istotnych zasad. Często mi pisaliście, że poniższy przepis to ciasto na pizze jak z pizzerii, co niezmiernie mnie cieszy, że tak Wam przypadło ono do gustu. Klasyczna włoska pizza to taka na cienkim cieście – ten przepis jest o tyle fajny, że możecie zrobić z niego 3 pizze na cienkim cieście lub 2 pizze na średnim cieście (takie o średnicy ok. 30 cm). Może też powstać 1 gruby spód do pizzy – wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Wedle uznania można zrobić tę pizzę dodając suszone drożdże zamiast świeżych – wtedy nie trzeba robić zaczynu, tylko wszystkie składniki miesza się od razu razem.

Ciasto na pizze jak z pizzerii

W czym tkwi sekret takiego ciasta? Mianowicie w dobrze nagrzanym piecu oraz w pieczeniu na kamieniu. Dużo z Was mi także pisało, że przy braku kamienia do pieczenia pizzy podsypuje ciasto semoliną i wtedy pizza wychodzi tak samo chrupiąca jak z najlepszej pizzerii.

pizza

ciasto na pizze puszyste

pizza przepis

Poniżej zdjęcie ciasta na pizze z przyprawami (bazylią, oregano oraz szczyptą słodkiej papryki). Przyprawy dodajemy w momencie mieszania mąki z solą (czyli na etapie mieszania suchych składników).
Najlepsze ciasto na pizzę z dodatkiem oregano i bazylii

Pizza

Na koniec takie ciekawostki. Pizza jest potrawą kuchni włoskiej, o czym każdy z Was pewnie wie. Obecnie szeroko rozpowszechniona jest na całym świecie i zaliczana jest do dań typu fast food. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego; znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia). Pizza powinna być pieczona w bardzo mocno nagrzanym piecu.
Podejrzewa się, że pizzę piekli już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Później z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto stosować jako dodatek do pizzy obowiązkowo sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza prawdopodobnie powstała w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę, w której podstawowe składniki miały reprezentować barwy narodowe Włoch . Były to mianowicie: pomidory, ser mozzarella i bazylia. Danie nazwano pizzą, a jej odmianę z wyżej wymienionymi składnikami nazwano Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

4.9 / 5 ( 352 głosów )

269 thoughts on “Ciasto na pizze”

  1. Witam, potrzebuję ciasta na dwa dni, czy jak już będzie wyrobione, to mogę przetrzymać do następnego dnia? Jeśli tak to gdzie, w lodówce?
    Najważniejsze- ciasto jest przepyszne, dziękuję za przepis!
    Pozdrawiam serdecznie. Wesołego Alleluja!

  2. Do ciasta na pizzę polecam dobrego robota. Ja ma Ariete i cudownie je wyrabia, żadnych grudek. Działa cicho i łatwo się go myje!

    1. Najlepszy przepis na pizze w Internecie! Próbowałam już kilka, bo moje dzieci uwielbiają pizze. Ten zdecydowanie najlepszy! Bardzo polecam

  3. Dziś razem z córką zrobiłyśmy z tego przepisu 3 pizze. Oczywiście każdą z innymi składnikami. Pizze były pyszne. Ciasto wszystkim bardzo przypadło do gustu Dziękujemy za przepis

  4. Dlaczego poprzedni przepis zniknął? :( jestem bardzo zawiedziona lubilam tamten przepis, w kuchni jestem laikiem i nie lubie nic zmieniac, ale tez nie mam glowy do proporcji, czy ktoś może pamieta proporcje i składniki w poprzednim przepisie?

    1. W tamtym było więcej drożdży :) ale po wielu testach uważam, że 30 gramów w zupełności wystarczy :) reszta była tak samo :) + zioła w cieście (ale to w notce napisałam – proszę przeczytać cały wpis). Pozdrawiam!

      1. Czy na pewno mąki i wody bylo tyle samo? Stosowałam sie do przepisu i konsystencja ciasta wyszła mi inna niż w pierwszej wersji (trudniejsza do wyrobienia). Dodatkowo robiąc 2 pizze wyszło duzo grubsze ciasto niż przy pierwszym przepisie, ale spróbuję kolejnym razem zrobic po prostu z 2/3 składników

  5. Ja uwielbiam robić domową pizze w rodzinnym gronie kiedy każdy może zrobić własną część. Jest przy tym wiele zabawy i śmiechu. Za każdym razem ciasto wychodzi coraz lepiej ale i tak chętnie skorzystam z tego przepisu żeby jak najbardziej zbliżyć się do idealnej wersji. :-)

    1. Robię ciasto na pizzę wg Piotrka Ogińskiego z tą tylko różnicą,że używam drożdży instant i zimnej wody,podsypuję semoliną,piekę w temp 250 st 8-10 min na najniższym poziomie piekarnika.

  6. Ciasto wyborne :) Rodzina zachwycona na czele z chłopakiem. Wypróbowałam tez inne przepisy i Mama stwierdziła, że chyba z miłości zaczęłam lepiej gotować :D

    Dziękuje za bloga i czekam na następne przepisy :D

  7. Robię pizze z tego przepisu już od dawna. Mojemu dość wybrednemu chłopakowi smakuje, co oznacza ( dla mnie oczywiście), że jest naprawdę pyszna. Ostatnio przyniosłam ulotkę z jakiejś pizzeri a On stwierdził, że przecież ta moja pizza jest najlepsza… i piekłam ją 4 dni z rzędu ;) Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy akurat nie lubią zbyt cienkiego, zbyt sztywnego i chrupiącego ciasta. Pizza to nie maca ;P Pozdrawiam

  8. Według mnie ten przepis to żadna rewelacja i podpisanie go “najlepsze ciasto na pizze” to gruba przesada… Po pierwsze jest czasochłonny, po drugie wcale nie jest takie pyszne – rozumiem, że są zwolennicy ciasta grubego/cienkiego/aromatycznego itd. ale ciasto z tego przepisu nie różni się niczym z większości pizzerii…
    Próbowałem wielu przepisów i słuchałem wielu rad ale w końcu doszedłem sam do najlepszego ciasta jak dla mnie i mojej rodziny ;) Robi się je krótko, nie trzeba czekać aż wyrośnie, wystarczy wstawić na chwile do rozgrzanego pieca, żeby stwardniało i można układać składniki. Wychodzi bardzo cienkie, chrupiące i sztywne :)
    Co do przepisu na sos – bardzo prosty ale też nic ciekawego :)
    Takie moje skromne zdanie
    Pozdrawiam
    Filoo

  9. zawsze piekę z tego przepisu i wychodzi super ;) te cuda z jajkami i mlekiem nigdy mi nie smakowały a ta jest pyszna, dziś piekę znowu :-) z przyjemnością tu zaglądam :-)

    1. Brakuje mi na stronie opcji do wydrukowania przepisu. Może jest, tylko ja nie mogę jej znalęźć. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

    1. A czytała Pani w ogóle przepis? Bo przed komentowaniem warto by było zapoznać się z treścią tekstu, a dopiero potem komentować.
      Po pierwsze nie wałkuję ciasta – tylko rozciągam je za pomocą dłoni.
      Po drugie nie podsypuję ciasta żadną mąką, bo to ciasto na pizze ładnie się rozciąga na śliskiej stronie papieru do pieczenia i nie potrzeba niczym go podsypywać ;-)
      Pozdrawiam.

    2. Faktycznie, dół posypany kaszką manną powoduje, że po upieczeniu mamy wspaniały chrupki spód.
      Ww. przepis jak tysiące przepisów tego typu sprawdza się w 100%. Polecam.

  10. Szukałem takiego przepisu !! Teraz widzę jaki błąd popełnialiśmy – zamiast mąki tortowej dodawaliśmy mąkę pszenną dlatego być może całkowicie inne ciasto wychodzi – dzięki za przepis :)

  11. generalnie opis wykonania jak dla mnie zbyt ubogi- zbyt wiele niewiadomych.

    robię ciasto pierwszy raz i drugi pkt o drozdzach jest zagadką

    1. A konkretnie co jest zagadką? Ciepła woda – w składnikach jest napisane,że ma mieć ok. 40st.C; pozostawić do wyrośnięcia – mają po prostu urosnąć – czyli zwiększyć swoją objętość :)

  12. Od kiedy polecono mi ten przepis moja rodzina nie chce chodzić do pizzerii, tylko sami robimy pizze, bo ta jest najlepsza :)

  13. Ile taka smaczna pizza może mieć kalorii? Piekny blog i przepyszne przepisy, na pewno będę korzystać :)
    Pozdrawiam

  14. moim zdaniem to najlepszy przepis na pizzę w całym internecie. Cała moja rodzina jest zachwycona. Lepsza zdecydowanie od tych, które są sprzedawane w pizzeriach w Polsce. One się do tej nawet nie umywają. Będę ją robiła po raz kolejny chyba już z jakiś 10 :) dziękuję bardzo ze ten przepis

  15. Moja 1# pizza powstała właśnie z tego przepisu! Pobiłam ponoć pizze szwagra mojego chłopaka, który robił bardzo dobrą. Moja ponoć była jeszcze lepsza! :-) Pozdrawiam!

  16. poxwole sobie byc innego zdania, co do przepisu jak z prawdziwej pizzerii… moj maz taka posiada, polowy podanych skladnikow nigdy bysmy nie wrzucili do ciasta, i konkurencja raczej tez nie….

  17. Nie nazwałabym pizzy fast foodem :P wyprobowalam z tymi piri piri :D rowniez polecam :D nawet do zwyklego pochrupania :P

  18. Wypróbowałam już wiele,wiele,wiele przepisów na spód do pizzy, ale ten jest najlepszy, ciasto zawsze wychodzi idealne…To najlepszy ze wszystkich przepisów!!!:D

  19. Pyszna – korzystałam z wielu przepisów ale ten jest naprawdę super :) sos też mega!!! będę korzystała z niego jeszcze nie raz :)

  20. Piza jest przepyszna, przepis na sos najlepszy a sos wyśmienity ! Zawsze jak robię pizzę robię ją według tego przepisu, jest najlepszy :) Pizza pyszna.

  21. Genialny przepis na pizze :D Wg. mnie nie mozna znalezc lepszego przepisu na pizze, polecam go wszystkim moim znajomym :)

    1. witam ponownie,
      to ja od szkl mąki to 150g a nie 250 g
      mimo nie zachowania proporcji z przepisu ciasto wyszło dobre, na pewno jeszcze spróbuję je zrobić ale z właściwych proporcji czyli
      szkl mąki =150g Pozdrawiam :)

  22. Właśnie ją zrobiłam, jedną z mężem zjedliśmy, a ciasto i sos na drugą pizzę zamroziłam. Kiedy zamawiamy pizzę z pizzerii, to zawsze zostawiam piętki, bo jakoś mi nie wchodzą, tu zjadłam wszystko… takie to pyszne, rewelacja. Piekłam 10 min.

  23. witam
    proszę o podpowiedz
    1.czy w tym przepisie nie ma potrzeby smarowania papieru do pieczenia tłuszczem?
    2.czy ciasto po rozwałkowaniu na placek nie wymaga już wyrośnięcia?
    moje pytania wynikają z innego przepisu
    pzdr

    1. 1. Papieru nie trzeba natłuszczać.
      2. Można pozostawić do wyrośnięcia, jednak ja tego nie robię jeśli tworzę pizze na cienkim spodzie. Jeśli jednak na grubym, puszystym cieście (czyli z powyższej porcji tworzę jedną pizzę o średnicy 30cm), to wtedy zostawiam ciasto pod przykryciem żeby jeszcze nieco się napuszyło i było puszyste po upieczeniu,a nie zbite.

      Pozdrawiam :)

  24. szklanka mąki to 150g ,a nie 250g . Zrobiłam zgodnie z przepisem czyli szkl=250g i ciasto było tak suche, że się nie chciało się wogóle lepić musiałam dolać więcej wody żeby składniki mogły się jakoś połączyć

    1. Aniu, w przepisie podane jest, ze szklanka równa 250 mililitrom; czyli nie 250 gramów. Jeśli chodzi o mąkę to 250 mililitrów nie jest równe 250g. W instrukcji chodziło oto , by użyć szklanki własnie o takiej pojemności (czyli 250ml), bo jak wiadomo, szklanka szklance równa nie jest. Pozdrawiam.

  25. a mi nie wyszło ciasto tzn dopiero robie ale ta woda z drozdzami wogole nie rosnie. i co teraz moze jak dodam maki to urośnie

    1. Cukier dodałaś? Woda nie była za ciepła? Drożdże były świeże? Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Czasami drożdże się nie spienią, a mimo to ciasto wyrasta potem pod ściereczką ;)

  26. Witam najserdeczniej Słodka moja Babeczko:-).Pozdrawiam cieplutko.Ściskam i przytulam do serduszka. P.S. Dziękuję za to że dane mi było Słodką Babeczkę spotkać na blogu.Zapraszam na kawkę do naszego rodzinnego Tczewa.Podaję mojego skypa kotek64 Maryla-Buźka Serduszko:-)

  27. A w jakiej temperaturze piekłaś? Dużo zależy od mocy piekarnika, więc może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie wcześniejsze podpieczenie spodu, a potem dorzucenie pozostałych składników i pieczenie do momentu rozpuszczenia się sera.

  28. Dokladnie jak u pierwszej osoby…sledzilam recepte krok po kroku i ciasto surowe…a po pol godziny to cala reszta juz spalona…

  29. Właśnie zrobiłem pierwszą pizzę z moim niespełna 2,5 letnim synem. Sam kupił drożdże w sklepie i pomagał na każdym etapie – najlepsza była wyrośnięta kulka ciasta:-) No właśnie – samo ciasto jedno z lepszych na jakie można znaleźć przepis w internecie. Być może najlepsze – moje było trochę za grube (miałem za mało mąki i było za dużo na blachę a za mało na dwie) i chyba trochę za długo je piekłem. Ale nawet boczki które zwykle zostawiam bo w domowych pizzach wychodzą mi suche i twarde tym razem zjadłem ze smakiem. Idealne proporcje, fajna konsystencja. Można zapomnieć o używaniu wałka – wystarczy lekko podsypać blat mąką i spokojnie można w kilka chwil uformować prostokąt lub kółeczko – w zasadzie da się i w powietrzu. Piecze się rzeczywiście całkiem szybko (jak wspomniałem ja pizzę przetrzymałem nawet trochę za długo – nie ma termoobiegu ani nawet termometru czy termostatu w piekarniku – zwykła regulacja gazu z brakiem jakiejkolwiek kontroli stąd nie wiem w jakiej temperaturze piekę…)

  30. drożdże wyrosły pięknie, rozwałkowałam cienko ciasto i wyszła mi sucha i chrupiąca podeszwa, chyba nigdy nie uda mi się puszyste ciasto

  31. Pizza się udała,smakowała całej rodzince a mężusiowi najbardziej.Z serca dziękuję i gorąco pozdrawiam.Całuski Słodka Babeczko-Maria z Tczewa:-)

    1. Ach Pani Mario! Jak mi miło :)) Tczew to moje miejsce urodzenia i rodzinne miasto :) Strasznie się cieszę, że ktoś z bliskich mi rejonów korzysta z tego bloga ;-) Serdecznie pozdrawiam! ;-)

  32. w sobotę z grymasem na twarzy, myśląc że to męczarnia zacząłęm robić pierwsze dwie szt… jakże się myliłem ! wyszła przepyszna, domownicy jak i goście uznali ją za majstersztyk :D.
    Dzisiaj w związku z tym, że tak szybko i łatwo się wszystko przygotowuje zrobiłem raz jeszcze – mistrz !!! dziękuję :)

  33. wszyscy piszą: najlepsza pizza, pizza domowa itp. i zawsze to są wlaśnie haczyki a czy tu tak jest? mam taką cichą nadzieję że tak bo moja pizza jest w trakcie produkcji

    1. Suche składniki mikserem? Może jeszcze zapytaj czy mieszać w prawą czy w lewą stronę.Podziwiam autorkę bloga,że z takim stoickim spokojem odpowiada,bo mnie już dawno coś by trafiło. Czytanie ze zrozumieniem to podstawa a myślenie nie boli. A może niektórych owszem?

  34. no dobrze przyznam sie -ciasto rewelacja i zaliczam do zlotych przepisow:)wiele ciast na pizze wyprobowalam ,ale zadne mi nie wychodzilo jak trzeba:(..po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat tego ciasta(bylam sceptycza do nich) skusilam sie dzis zrobic to “oto” wlasnie ciasto z nadzieja ze w koncu mi jakies wyjdzie-:) po upieczeniu i skosztowaniu ,nie moglam uwierzyc ze w koncu mam ciasto takie jakie TRZEBA:):)wiec w moim zeszycie laduje jako zloty przepis..robiac to ciasto zrozumialam ze w poprzednich ciastach robilam blad “techniczny”.Dziekuje, moj maz jest zachwycony Pani przepisem .pozdrawiam :)Nina

  35. Robiłam ją kilka tygodni temu. Bardzo pasują mi te zioła w cieście, ale dość długo się piekła mimo, że ciasto było cienko rozwałkowane.

  36. Witam. Właśnie zjadłam pizzę według tego przepisu i choć myślałam już że nic z tego nie będzie to wyszła wyśmienita :) Polecam

  37. a ja mialam ardzo chrupiacy i twardy spod, ale nie przypalilam ;D dlaczego tak? luie jak ciasto jest takie pulchno chrupkie, ale nie wyszlo:/ ale w smaku dora:)

  38. WITAM
    Mam zamiar zrobić pizzę w sobotę, ale nie wiem jak ją upiec w piekarniku dość wiekowym gdzie nie mogę ustawić temperaury

  39. własnie zajadamy sie z zsynem pizzą z tego przepisu rewelacyjne ciasto
    my zrobilismy z pieczarkami i serem ale pychotka,piekłam bez termoobiegu 10 min ,pozniej dodalm jeszcze 7 ale starczyło by jakies 13 razem i bylo by ok NAPRAWDE POLECAM!!!!

  40. Czy przygotowana pizza może stać przed upieczeniem ok godziny może dwóch w temp pokojowej? Chodzi mi o rozwałkowany już placek posmarowany sosem i z polozonymi skladnikami. Czy ciasto nie rozmięknie jakoś od sosu?

    1. Mam średniowieczny piekarnik bez termoobiegu i piekący tylko od dołu ;) ale myślę, że opcja góra – dół jest o wiele lepsza ;) Jedynie czas pieczenia może się nieco wtedy skrócić – trzeba obserwować, kiedy pizza się zarumieni.

  41. Ale jak to gotowy plyn wlewamy do mąki? Te drożdze nie powinny być w konsystencji stałej? Ile powinny stać? Bo mi coś wlasnie nie rosną
    Zalałam ciepłą wodą i oliwą, dałam cukier a do tego ok 1,5 łyżki mąki i nic sie nie dzieje
    wszystko w odpowiednich proporcjach, jetem pewna.

    1. Drożdże zalewamy ciepłą wodą, olejem i cukrem i mieszamy do rozpuszczenia oczywiście, więc powstaje nam płynna substancja a nie stała. Woda nie powinna mieć więcej niż 40-45C żeby nie zepsuć drożdży. Drożdże są OK jeśli się spienią i podejdą do góry. Może drożdże były nieświeże? albo temp wody za wysoka?

    2. Jednak wszystko było dobrze, po prostu za krótko odczekałam.
      Piszę znowu, bo po prostu nie sposob nie skomentowac. Pizza przepyszna, robilam pierwszy raz a nieskromnie mówiąc wyszla idealna. Ale to zasługa Pani przepisu :)
      Chrupka, cienki spód, leciutka :) jak we Włoszech. A wykonanie banalne. Pizzerie mogą sie schowac.
      Mam tylko jedną uwagę. Myslę, że powinna Pani zamieszczać bardziej szczegółowe informacje co do wykonania. Bo np ja nie jestem weteranką kuchni i mialam problem z tym ile czasu drożdże muszą rosnąć, po czym poznać że już są dobre. Musiałam szukać w internecie dodatkowych informacji. I widzę też po komentarzach, że niektórzy mieli podobne problemy

  42. dzisiaj zrobiłam tą pizze, ciasto i sos wyborne :) goście byli zachwyceni :)
    tylko co do pieczenia to piekarnik na 230C a czas pieczenia to jakieś 20 minut.
    polecam!

  43. Zrobilam pizze wg przepisu.pieklam najpierw 10 potem 15 i 20 minut wyszla w miare ok tyle ze mam wrażenie ze moje ciasto caly czas jest niedopieczone nie jest chrupiace jedt dosc miekkie i mokre :(.co moze byc przyczyna.

  44. Hej. Zrobiłam imprezę urodzinową w roli głównej z domową pizzą. Ciasto rewelacja. Każdy dostał surowy krążek ciasta, przeróżne składniki podałam osobno na stole, każdy komponował swoją własną pizze wg uznania. Goście byli zachwyceni smakiem, a przy okazji była super zabawa. Polecam wszystkim tego typu impreze:) Autorowi dziękuję za przepis.

  45. Hej! dziś zrobiłam pizze z tego przepisu :) wyszła naprawdę świetna! Ciasto pychaaaa, jeżeli chodzi o drożdże to nie czekałam aż wyrosną, tylko rozpuściłam je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i oliwy i od razu dodałam do mąki.
    Polecam przepis :D

  46. Przed chwilą skonsumowałem z rodziną :) nie został ani jeden kawałek ! Wyśmienita w smaku. Genialny przepis :) dzięki wielkie :) to drugie danie Włoskie które mi dobrze wyszło. Żeby się nie chwalić :D przyrządzam wyśmienitą Lazanie. Pozdrawiam

  47. Dzisiaj zrobiłam bez oddzielania na dwie części, wzięłam mały kawałek i już nie mogłam :D
    Bardzo fajny przepis :)

  48. Witam zaje…………………ista pizza myślałem że może być lipa ale dużaaaaa pomyłka ja zrobiłem w kwadracie jest OK!!!!!!!!!! pozd szefową :):) ciasto supcio mniam mniam :):)

  49. Ja eksperymentuje z ciastem o wielu lat. Generalnie zawsze robie podobnie, ale nie ustaje w dalszych poszukiwaniach.
    W jednym z ostatnich odcinków TopChefa (Polsat) pierwsza część programu poświęcona była pizzy. Od razu, było widać ze to ciasto uprzednio przygotowane przez fachowca było „luźniejsze”. Wspominał ten człowiek, że ciasto musi ok. 20h „garować”. Jak zrozumiałem chodzi o wyrastanie w garnku. Nie mówił tylko, czy ma znaczenie czy taki gar ma stać w lodówce, czy nie. Próbowałeś/próbowałaś z takim odstawieniem?

    1. Nie oglądałam tego odcinka, więc nie wiem co mieli na myśli dokładnie. Poza tym u mnie na pomorzu (a może bardziej w mojej rodzinie) zwykło się mówić ‘garować’ , gdy miało się na myśli leżenie w ciepłym miejscu ;-) tak więc może chodziło im o pozostawienie ciasta w ciepłym miejscu na te 20h. Osobiście kiedyś robiłam ciasto taką metoda, w której pozostawiałam ciasto na noc, ale jakoś specjalnie nie podbiło mojego serca. Obecnie jestem na etapie zafascynowania pizzą z tego przepisu: http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/2013/10/ciasto-chlebowe-na-pizze-najlepszy.html

    2. A propos trzymania ciasta w lodówce, to wiem, że robią tak właśnie kucharze z pizzerii Mąka i Woda ;-) Spowalnia to prawdopodobnie proces rośnięcia drożdży, tworzy się więcej pęcherzyków itp itd ;)

  50. ciasto wyszło super na prawde tylko za mocno czuć było drożdże w smaku ale myśle że da się coś z tym zrobić :)Poza tym wszystko super,extra przepis :)

    1. no własnie nie ma przy składnikach ile wody…. :( ale doczytałam w komentarzach właśnie i jutro zrobię pizzę :-)

      1. Musiałam zgubić przy przenoszeniu na nową domenę ;) Już uzupełniłam :)
        Powinno się dodać 1 szklankę letniej wody ;)

  51. witam ! A piekl kto z Was pizze w prodizu? nie mam piekarnika a mam ochote na pizze na tym zachwalanym ciescie :-) chce zrobic niespodzianke rodzince. :-)

  52. Świetny przepis! Do tej pory bałem się sam robić ciasta (nawet tak nieskomplikowane jak na pizzę), gdyż moja wiedza o nich jest zerowa i korzystałem ze specyfików z torebki. Jak się okazuje, strach ma wielkie oczy, moje pierwsze ciasto własnej roboty według powyższego przepisu wyszło wspaniałe, bardzo puszyste i chyba nawet lepsze niż w pizzerii. Dziękuję, Słodka Babeczko :)

  53. Jak nakładać pizze na papier i forme? Ja ostatnio nakładałam palcami, ale sprawiało to trudność bo była bardzo lepka i nierównomiernie się nakładała.

  54. a mi nie rosną drożdże , dałam je , ciepłą wodę , olej ,cukier wymieszałam odstawiłam i czekam już 4 podejście i nic … ;((((

  55. Ten przepis jest fenomenalny ! Uwierzcie, że ciężko jest mi dogodzić jeżeli chodzi o pizzę, ale od teraz nie muszę już szukać innego przepisu. Będę polecał przepis jak tylko się da.
    Pozdrawiam :)

  56. Mi też wyszła świetnie wg. tego przepisu, choć podany czas pieczenia jest zbyt krótki. Moja pizza była optymalna po ok. 12 minutach.
    Pozdrawiam!

  57. Wczoraj wypróbowałam ten przepis na ciasto- REWELACJA ! Gorąco polecam każdemu ;) Nie dość, że bardzo łatwe wykonanie to jeszcze efekt końcowy pozytywnie zaskakuje :) Mój chłopak i mama stwierdzili, że pizza smakuje lepiej niż pizzerii :)

  58. Juz upieczona. Powiem jedno probowalam wiele przepisow ale zdecydowanie na tym przystane. Dziekuje jest pyszna:)

  59. Czy trzy szklanki mąki w zupełności wystarczy? Ponieważ nie wiem czemu ale ciasto wyszło mi bardzo rzadkie ;/

  60. właśnie robię :) czekam aż drożdże wyrosną – zdam relację jak wyszła :) ślinka mi już leci

  61. czy takie ciasto da się przygotować wcześniej? rozwałkować na blasze i włożyć do lodówki (żeby nie robić w kuchni na imprezie) a potem tylko siup składniki i do pieca?

  62. ja dziś zrobiłam to na grubym cieście z tym że dałam połowę składników na jedną średnią pizzę i w tym pół szklanki żytniej mąki, miałam ketchup do pizzy i nie miałam mozarelli, tylko zwykły morski ser starłam, na to szynka mmmmmmmmmm…. Wcześniej robiłam pizzę z ciasta makaronowego neapolitana bez drożdży i nie mogę się zdecydować co lepsze, pizza domowa jest znakomita zawsze:D

  63. hej ! właśnie zjadlam pizze wykonaną z tego przepisu na ciasto i jest super! pizza jak z prawdziwej pizzeri, POLECAM !!!

  64. Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam :) Mój facet nie chciał uwierzyć, że to domowa pizza. Ciasto chrupiące i nie ugina się gdy podniosę kawałek :)Zrobiłam z sosem, pomidorami, mozzarellą i bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here