Domowa pizza: ciasto na pizze jak z pizzerii

Podziel sięShare on Facebook538Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pizza jest potrawą kuchni włoskiej , obecnie szeroko rozpowszechnioną na całym świecie i zaliczaną do dań typu fast food . W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego ; znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia) . Pizza pieczona jest w bardzo mocno nagrzanym piecu.
Podejrzewa się, że pizzę piekli już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą , czosnkiem i posypane ziołami . Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy (przepis). Pierwsza współczesna pizza prawdopodobnie powstała w 1889, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę, w której podstawowe składniki miały reprezentować barwy narodowe Włoch . Były to: pomidory, ser mozzarella i bazylia . Danie nazwano pizzą, a jej odmianę z wyżej wymienionymi składnikami nazwano Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.

Składniki

  • Składniki na ciasto (spód) do pizzy (2 spody o średnicy ok.30cm):
  • Mąka pszenna tortowa 3 szklanki (szkl=250ml)
  • Sól 1 łyżeczka
  • Oregano 1-2 łyżeczki
  • Bazylia 1-2 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona 1-2 łyżeczki
  • Drożdże świeże 45g
  • Olej 3 łyżki
  • Cukier szczypta
  • Woda letnia (ok.40st.C), 1 szklanka
  • Sos pomidorowy http://kulinarneprzeboje.pl/2013/08/04/sos-pomidorowy-do-pizzy/
Wykonanie:
  1. Suche składniki dokładnie mieszamy.
  2. Drożdże zalawamy ciepłą wodą, olejem i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gotowy płyn wlewamy do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatamy ręką.
  4. Ciasto na pizze odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Rozgrzać piekarnik do 250 st. C.
  6. Na papierze do pieczenia uformować z gotowego ciasta placki. Wychodzą dwie cienkie pizze o średnicy 30cm. By pizza była bardziej ‘napuszona’ – to po uformowaniu placków należy przykryć je ściereczką na ok. 20 minut, by ciasto ponownie trochę urosło.
  7. Posmarować spody sosem pomidorowym (przepis na sos) . Można już w tym momencie nałożyć na wierzch pizzy swoje ulubione składniki.
  8. Piec ok. 7-10 minut.

DSC08634 POLECAM PRZEPISY NA PIZZE: DSC08720 DSC08678

Podziel sięShare on Facebook538Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

254 odpowiedzi na “Domowa pizza: ciasto na pizze jak z pizzerii

    • Anonim says:

      Robię ciasto na pizzę wg Piotrka Ogińskiego z tą tylko różnicą,że używam drożdży instant i zimnej wody,podsypuję semoliną,piekę w temp 250 st 8-10 min na najniższym poziomie piekarnika.

  1. Made says:

    Ciasto wyborne :) Rodzina zachwycona na czele z chłopakiem. Wypróbowałam tez inne przepisy i Mama stwierdziła, że chyba z miłości zaczęłam lepiej gotować :D

    Dziękuje za bloga i czekam na następne przepisy :D

  2. pietrowna says:

    Robię pizze z tego przepisu już od dawna. Mojemu dość wybrednemu chłopakowi smakuje, co oznacza ( dla mnie oczywiście), że jest naprawdę pyszna. Ostatnio przyniosłam ulotkę z jakiejś pizzeri a On stwierdził, że przecież ta moja pizza jest najlepsza… i piekłam ją 4 dni z rzędu ;) Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy akurat nie lubią zbyt cienkiego, zbyt sztywnego i chrupiącego ciasta. Pizza to nie maca ;P Pozdrawiam

  3. Filoo says:

    Według mnie ten przepis to żadna rewelacja i podpisanie go “najlepsze ciasto na pizze” to gruba przesada… Po pierwsze jest czasochłonny, po drugie wcale nie jest takie pyszne – rozumiem, że są zwolennicy ciasta grubego/cienkiego/aromatycznego itd. ale ciasto z tego przepisu nie różni się niczym z większości pizzerii…
    Próbowałem wielu przepisów i słuchałem wielu rad ale w końcu doszedłem sam do najlepszego ciasta jak dla mnie i mojej rodziny ;) Robi się je krótko, nie trzeba czekać aż wyrośnie, wystarczy wstawić na chwile do rozgrzanego pieca, żeby stwardniało i można układać składniki. Wychodzi bardzo cienkie, chrupiące i sztywne :)
    Co do przepisu na sos – bardzo prosty ale też nic ciekawego :)
    Takie moje skromne zdanie
    Pozdrawiam
    Filoo

  4. Alutka says:

    zawsze piekę z tego przepisu i wychodzi super ;) te cuda z jajkami i mlekiem nigdy mi nie smakowały a ta jest pyszna, dziś piekę znowu :-) z przyjemnością tu zaglądam :-)

    • SłodkaBabeczka says:

      A czytała Pani w ogóle przepis? Bo przed komentowaniem warto by było zapoznać się z treścią tekstu, a dopiero potem komentować.
      Po pierwsze nie wałkuję ciasta – tylko rozciągam je za pomocą dłoni.
      Po drugie nie podsypuję ciasta żadną mąką, bo to ciasto na pizze ładnie się rozciąga na śliskiej stronie papieru do pieczenia i nie potrzeba niczym go podsypywać ;-)
      Pozdrawiam.

    • Ania says:

      Faktycznie, dół posypany kaszką manną powoduje, że po upieczeniu mamy wspaniały chrupki spód.
      Ww. przepis jak tysiące przepisów tego typu sprawdza się w 100%. Polecam.

  5. Suchy lód says:

    Szukałem takiego przepisu !! Teraz widzę jaki błąd popełnialiśmy – zamiast mąki tortowej dodawaliśmy mąkę pszenną dlatego być może całkowicie inne ciasto wychodzi – dzięki za przepis :)

    • SłodkaBabeczka says:

      A konkretnie co jest zagadką? Ciepła woda – w składnikach jest napisane,że ma mieć ok. 40st.C; pozostawić do wyrośnięcia – mają po prostu urosnąć – czyli zwiększyć swoją objętość :)

  6. początkująca says:

    moim zdaniem to najlepszy przepis na pizzę w całym internecie. Cała moja rodzina jest zachwycona. Lepsza zdecydowanie od tych, które są sprzedawane w pizzeriach w Polsce. One się do tej nawet nie umywają. Będę ją robiła po raz kolejny chyba już z jakiś 10 :) dziękuję bardzo ze ten przepis

  7. anngor94 says:

    Moja 1# pizza powstała właśnie z tego przepisu! Pobiłam ponoć pizze szwagra mojego chłopaka, który robił bardzo dobrą. Moja ponoć była jeszcze lepsza! :-) Pozdrawiam!

  8. tamtama says:

    Nie nazwałabym pizzy fast foodem :P wyprobowalam z tymi piri piri :D rowniez polecam :D nawet do zwyklego pochrupania :P

  9. wikula says:

    Wypróbowałam już wiele,wiele,wiele przepisów na spód do pizzy, ale ten jest najlepszy, ciasto zawsze wychodzi idealne…To najlepszy ze wszystkich przepisów!!!:D

  10. Femme says:

    Pyszna – korzystałam z wielu przepisów ale ten jest naprawdę super :) sos też mega!!! będę korzystała z niego jeszcze nie raz :)

  11. Victoria says:

    Piza jest przepyszna, przepis na sos najlepszy a sos wyśmienity ! Zawsze jak robię pizzę robię ją według tego przepisu, jest najlepszy :) Pizza pyszna.

  12. OnWKuchni says:

    Genialny przepis na pizze :D Wg. mnie nie mozna znalezc lepszego przepisu na pizze, polecam go wszystkim moim znajomym :)

    • ania says:

      witam ponownie,
      to ja od szkl mąki to 150g a nie 250 g
      mimo nie zachowania proporcji z przepisu ciasto wyszło dobre, na pewno jeszcze spróbuję je zrobić ale z właściwych proporcji czyli
      szkl mąki =150g Pozdrawiam :)

  13. Asia says:

    Właśnie ją zrobiłam, jedną z mężem zjedliśmy, a ciasto i sos na drugą pizzę zamroziłam. Kiedy zamawiamy pizzę z pizzerii, to zawsze zostawiam piętki, bo jakoś mi nie wchodzą, tu zjadłam wszystko… takie to pyszne, rewelacja. Piekłam 10 min.

  14. aga says:

    witam
    proszę o podpowiedz
    1.czy w tym przepisie nie ma potrzeby smarowania papieru do pieczenia tłuszczem?
    2.czy ciasto po rozwałkowaniu na placek nie wymaga już wyrośnięcia?
    moje pytania wynikają z innego przepisu
    pzdr

    • SłodkaBabeczka says:

      1. Papieru nie trzeba natłuszczać.
      2. Można pozostawić do wyrośnięcia, jednak ja tego nie robię jeśli tworzę pizze na cienkim spodzie. Jeśli jednak na grubym, puszystym cieście (czyli z powyższej porcji tworzę jedną pizzę o średnicy 30cm), to wtedy zostawiam ciasto pod przykryciem żeby jeszcze nieco się napuszyło i było puszyste po upieczeniu,a nie zbite.

      Pozdrawiam :)

  15. ania says:

    szklanka mąki to 150g ,a nie 250g . Zrobiłam zgodnie z przepisem czyli szkl=250g i ciasto było tak suche, że się nie chciało się wogóle lepić musiałam dolać więcej wody żeby składniki mogły się jakoś połączyć

    • SłodkaBabeczka says:

      Aniu, w przepisie podane jest, ze szklanka równa 250 mililitrom; czyli nie 250 gramów. Jeśli chodzi o mąkę to 250 mililitrów nie jest równe 250g. W instrukcji chodziło oto , by użyć szklanki własnie o takiej pojemności (czyli 250ml), bo jak wiadomo, szklanka szklance równa nie jest. Pozdrawiam.

    • admin says:

      Cukier dodałaś? Woda nie była za ciepła? Drożdże były świeże? Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Czasami drożdże się nie spienią, a mimo to ciasto wyrasta potem pod ściereczką ;)

  16. Maria says:

    Witam najserdeczniej Słodka moja Babeczko:-).Pozdrawiam cieplutko.Ściskam i przytulam do serduszka. P.S. Dziękuję za to że dane mi było Słodką Babeczkę spotkać na blogu.Zapraszam na kawkę do naszego rodzinnego Tczewa.Podaję mojego skypa kotek64 Maryla-Buźka Serduszko:-)

  17. Słodka Babeczka says:

    A w jakiej temperaturze piekłaś? Dużo zależy od mocy piekarnika, więc może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie wcześniejsze podpieczenie spodu, a potem dorzucenie pozostałych składników i pieczenie do momentu rozpuszczenia się sera.

  18. Anonymous says:

    Dokladnie jak u pierwszej osoby…sledzilam recepte krok po kroku i ciasto surowe…a po pol godziny to cala reszta juz spalona…

  19. Anonymous says:

    Właśnie zrobiłem pierwszą pizzę z moim niespełna 2,5 letnim synem. Sam kupił drożdże w sklepie i pomagał na każdym etapie – najlepsza była wyrośnięta kulka ciasta:-) No właśnie – samo ciasto jedno z lepszych na jakie można znaleźć przepis w internecie. Być może najlepsze – moje było trochę za grube (miałem za mało mąki i było za dużo na blachę a za mało na dwie) i chyba trochę za długo je piekłem. Ale nawet boczki które zwykle zostawiam bo w domowych pizzach wychodzą mi suche i twarde tym razem zjadłem ze smakiem. Idealne proporcje, fajna konsystencja. Można zapomnieć o używaniu wałka – wystarczy lekko podsypać blat mąką i spokojnie można w kilka chwil uformować prostokąt lub kółeczko – w zasadzie da się i w powietrzu. Piecze się rzeczywiście całkiem szybko (jak wspomniałem ja pizzę przetrzymałem nawet trochę za długo – nie ma termoobiegu ani nawet termometru czy termostatu w piekarniku – zwykła regulacja gazu z brakiem jakiejkolwiek kontroli stąd nie wiem w jakiej temperaturze piekę…)

  20. Anonymous says:

    drożdże wyrosły pięknie, rozwałkowałam cienko ciasto i wyszła mi sucha i chrupiąca podeszwa, chyba nigdy nie uda mi się puszyste ciasto

  21. Anonymous says:

    Pizza się udała,smakowała całej rodzince a mężusiowi najbardziej.Z serca dziękuję i gorąco pozdrawiam.Całuski Słodka Babeczko-Maria z Tczewa:-)

    • Słodka Babeczka says:

      Ach Pani Mario! Jak mi miło :)) Tczew to moje miejsce urodzenia i rodzinne miasto :) Strasznie się cieszę, że ktoś z bliskich mi rejonów korzysta z tego bloga ;-) Serdecznie pozdrawiam! ;-)

  22. Anonymous says:

    w sobotę z grymasem na twarzy, myśląc że to męczarnia zacząłęm robić pierwsze dwie szt… jakże się myliłem ! wyszła przepyszna, domownicy jak i goście uznali ją za majstersztyk :D.
    Dzisiaj w związku z tym, że tak szybko i łatwo się wszystko przygotowuje zrobiłem raz jeszcze – mistrz !!! dziękuję :)

  23. Anonymous says:

    wszyscy piszą: najlepsza pizza, pizza domowa itp. i zawsze to są wlaśnie haczyki a czy tu tak jest? mam taką cichą nadzieję że tak bo moja pizza jest w trakcie produkcji

  24. Anonymous says:

    no dobrze przyznam sie -ciasto rewelacja i zaliczam do zlotych przepisow:)wiele ciast na pizze wyprobowalam ,ale zadne mi nie wychodzilo jak trzeba:(..po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii na temat tego ciasta(bylam sceptycza do nich) skusilam sie dzis zrobic to “oto” wlasnie ciasto z nadzieja ze w koncu mi jakies wyjdzie-:) po upieczeniu i skosztowaniu ,nie moglam uwierzyc ze w koncu mam ciasto takie jakie TRZEBA:):)wiec w moim zeszycie laduje jako zloty przepis..robiac to ciasto zrozumialam ze w poprzednich ciastach robilam blad “techniczny”.Dziekuje, moj maz jest zachwycony Pani przepisem .pozdrawiam :)Nina

  25. Anonymous says:

    Robiłam ją kilka tygodni temu. Bardzo pasują mi te zioła w cieście, ale dość długo się piekła mimo, że ciasto było cienko rozwałkowane.

  26. Anonymous says:

    Witam. Właśnie zjadłam pizzę według tego przepisu i choć myślałam już że nic z tego nie będzie to wyszła wyśmienita :) Polecam

  27. Anonymous says:

    a ja mialam ardzo chrupiacy i twardy spod, ale nie przypalilam ;D dlaczego tak? luie jak ciasto jest takie pulchno chrupkie, ale nie wyszlo:/ ale w smaku dora:)

  28. Anonymous says:

    WITAM
    Mam zamiar zrobić pizzę w sobotę, ale nie wiem jak ją upiec w piekarniku dość wiekowym gdzie nie mogę ustawić temperaury

  29. Anonymous says:

    własnie zajadamy sie z zsynem pizzą z tego przepisu rewelacyjne ciasto
    my zrobilismy z pieczarkami i serem ale pychotka,piekłam bez termoobiegu 10 min ,pozniej dodalm jeszcze 7 ale starczyło by jakies 13 razem i bylo by ok NAPRAWDE POLECAM!!!!

  30. Anonymous says:

    Czy przygotowana pizza może stać przed upieczeniem ok godziny może dwóch w temp pokojowej? Chodzi mi o rozwałkowany już placek posmarowany sosem i z polozonymi skladnikami. Czy ciasto nie rozmięknie jakoś od sosu?

    • Słodka Babeczka says:

      Mam średniowieczny piekarnik bez termoobiegu i piekący tylko od dołu ;) ale myślę, że opcja góra – dół jest o wiele lepsza ;) Jedynie czas pieczenia może się nieco wtedy skrócić – trzeba obserwować, kiedy pizza się zarumieni.

  31. anonim says:

    Ale jak to gotowy plyn wlewamy do mąki? Te drożdze nie powinny być w konsystencji stałej? Ile powinny stać? Bo mi coś wlasnie nie rosną
    Zalałam ciepłą wodą i oliwą, dałam cukier a do tego ok 1,5 łyżki mąki i nic sie nie dzieje
    wszystko w odpowiednich proporcjach, jetem pewna.

    • Słodka Babeczka says:

      Drożdże zalewamy ciepłą wodą, olejem i cukrem i mieszamy do rozpuszczenia oczywiście, więc powstaje nam płynna substancja a nie stała. Woda nie powinna mieć więcej niż 40-45C żeby nie zepsuć drożdży. Drożdże są OK jeśli się spienią i podejdą do góry. Może drożdże były nieświeże? albo temp wody za wysoka?

    • anonim says:

      Jednak wszystko było dobrze, po prostu za krótko odczekałam.
      Piszę znowu, bo po prostu nie sposob nie skomentowac. Pizza przepyszna, robilam pierwszy raz a nieskromnie mówiąc wyszla idealna. Ale to zasługa Pani przepisu :)
      Chrupka, cienki spód, leciutka :) jak we Włoszech. A wykonanie banalne. Pizzerie mogą sie schowac.
      Mam tylko jedną uwagę. Myslę, że powinna Pani zamieszczać bardziej szczegółowe informacje co do wykonania. Bo np ja nie jestem weteranką kuchni i mialam problem z tym ile czasu drożdże muszą rosnąć, po czym poznać że już są dobre. Musiałam szukać w internecie dodatkowych informacji. I widzę też po komentarzach, że niektórzy mieli podobne problemy

  32. Anonymous says:

    dzisiaj zrobiłam tą pizze, ciasto i sos wyborne :) goście byli zachwyceni :)
    tylko co do pieczenia to piekarnik na 230C a czas pieczenia to jakieś 20 minut.
    polecam!

  33. Anonymous says:

    Zrobilam pizze wg przepisu.pieklam najpierw 10 potem 15 i 20 minut wyszla w miare ok tyle ze mam wrażenie ze moje ciasto caly czas jest niedopieczone nie jest chrupiace jedt dosc miekkie i mokre :(.co moze byc przyczyna.

  34. Anonymous says:

    Hej. Zrobiłam imprezę urodzinową w roli głównej z domową pizzą. Ciasto rewelacja. Każdy dostał surowy krążek ciasta, przeróżne składniki podałam osobno na stole, każdy komponował swoją własną pizze wg uznania. Goście byli zachwyceni smakiem, a przy okazji była super zabawa. Polecam wszystkim tego typu impreze:) Autorowi dziękuję za przepis.

  35. Anonymous says:

    Hej! dziś zrobiłam pizze z tego przepisu :) wyszła naprawdę świetna! Ciasto pychaaaa, jeżeli chodzi o drożdże to nie czekałam aż wyrosną, tylko rozpuściłam je w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i oliwy i od razu dodałam do mąki.
    Polecam przepis :D

  36. TheScypion86 says:

    Przed chwilą skonsumowałem z rodziną :) nie został ani jeden kawałek ! Wyśmienita w smaku. Genialny przepis :) dzięki wielkie :) to drugie danie Włoskie które mi dobrze wyszło. Żeby się nie chwalić :D przyrządzam wyśmienitą Lazanie. Pozdrawiam

  37. Anonymous says:

    Witam zaje…………………ista pizza myślałem że może być lipa ale dużaaaaa pomyłka ja zrobiłem w kwadracie jest OK!!!!!!!!!! pozd szefową :):) ciasto supcio mniam mniam :):)

  38. Anonymous says:

    Ja eksperymentuje z ciastem o wielu lat. Generalnie zawsze robie podobnie, ale nie ustaje w dalszych poszukiwaniach.
    W jednym z ostatnich odcinków TopChefa (Polsat) pierwsza część programu poświęcona była pizzy. Od razu, było widać ze to ciasto uprzednio przygotowane przez fachowca było „luźniejsze”. Wspominał ten człowiek, że ciasto musi ok. 20h „garować”. Jak zrozumiałem chodzi o wyrastanie w garnku. Nie mówił tylko, czy ma znaczenie czy taki gar ma stać w lodówce, czy nie. Próbowałeś/próbowałaś z takim odstawieniem?

  39. Anonymous says:

    ciasto wyszło super na prawde tylko za mocno czuć było drożdże w smaku ale myśle że da się coś z tym zrobić :)Poza tym wszystko super,extra przepis :)

    • iza says:

      no własnie nie ma przy składnikach ile wody…. :( ale doczytałam w komentarzach właśnie i jutro zrobię pizzę :-)

      • admin says:

        Musiałam zgubić przy przenoszeniu na nową domenę ;) Już uzupełniłam :)
        Powinno się dodać 1 szklankę letniej wody ;)

  40. Anonymous says:

    witam ! A piekl kto z Was pizze w prodizu? nie mam piekarnika a mam ochote na pizze na tym zachwalanym ciescie :-) chce zrobic niespodzianke rodzince. :-)

  41. Anonymous says:

    Świetny przepis! Do tej pory bałem się sam robić ciasta (nawet tak nieskomplikowane jak na pizzę), gdyż moja wiedza o nich jest zerowa i korzystałem ze specyfików z torebki. Jak się okazuje, strach ma wielkie oczy, moje pierwsze ciasto własnej roboty według powyższego przepisu wyszło wspaniałe, bardzo puszyste i chyba nawet lepsze niż w pizzerii. Dziękuję, Słodka Babeczko :)

  42. Anonymous says:

    Jak nakładać pizze na papier i forme? Ja ostatnio nakładałam palcami, ale sprawiało to trudność bo była bardzo lepka i nierównomiernie się nakładała.

  43. Anonymous says:

    a mi nie rosną drożdże , dałam je , ciepłą wodę , olej ,cukier wymieszałam odstawiłam i czekam już 4 podejście i nic … ;((((

  44. Anonymous says:

    Ten przepis jest fenomenalny ! Uwierzcie, że ciężko jest mi dogodzić jeżeli chodzi o pizzę, ale od teraz nie muszę już szukać innego przepisu. Będę polecał przepis jak tylko się da.
    Pozdrawiam :)

  45. Anonymous says:

    Mi też wyszła świetnie wg. tego przepisu, choć podany czas pieczenia jest zbyt krótki. Moja pizza była optymalna po ok. 12 minutach.
    Pozdrawiam!

  46. Anonymous says:

    Wczoraj wypróbowałam ten przepis na ciasto- REWELACJA ! Gorąco polecam każdemu ;) Nie dość, że bardzo łatwe wykonanie to jeszcze efekt końcowy pozytywnie zaskakuje :) Mój chłopak i mama stwierdzili, że pizza smakuje lepiej niż pizzerii :)

  47. Anonymous says:

    Czy trzy szklanki mąki w zupełności wystarczy? Ponieważ nie wiem czemu ale ciasto wyszło mi bardzo rzadkie ;/

  48. Anonymous says:

    czy takie ciasto da się przygotować wcześniej? rozwałkować na blasze i włożyć do lodówki (żeby nie robić w kuchni na imprezie) a potem tylko siup składniki i do pieca?

  49. mofinka says:

    ja dziś zrobiłam to na grubym cieście z tym że dałam połowę składników na jedną średnią pizzę i w tym pół szklanki żytniej mąki, miałam ketchup do pizzy i nie miałam mozarelli, tylko zwykły morski ser starłam, na to szynka mmmmmmmmmm…. Wcześniej robiłam pizzę z ciasta makaronowego neapolitana bez drożdży i nie mogę się zdecydować co lepsze, pizza domowa jest znakomita zawsze:D

  50. Anonymous says:

    hej ! właśnie zjadlam pizze wykonaną z tego przepisu na ciasto i jest super! pizza jak z prawdziwej pizzeri, POLECAM !!!

  51. Anonymous says:

    Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam :) Mój facet nie chciał uwierzyć, że to domowa pizza. Ciasto chrupiące i nie ugina się gdy podniosę kawałek :)Zrobiłam z sosem, pomidorami, mozzarellą i bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.