Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone)

Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pączki hiszpańskie, wiedeńskie, gniazdka, ciastka parzone, wianuszki – zwał jak zwał – najważniejsze, że są smaczne i poprawiają nastrój nie tylko w Tłusty Czwartek! Gniazdka kocham bardziej niż tradycyjne pączki, a Wy? :)

Składniki

  • Składniki na ciasto parzone:
  • mąka pszenna tortowa 200g
  • masło 100g
  • jajka 4
  • cukier waniliowy 1 op.
  • sól szczypta
  • woda 1 szklanka
  • Składniki na lukier
  • cukier puder pół szklanki
  • woda 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
DSC03814


Wykonanie:

  1. Szklankę wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Szybkim ruchem wsypać na wrzątek przesianą mąkę, cały czas mieszać. Zmniejszyć gaz i ucierać ciasto aż będzie gładkie i lśniące (musi odstawać od ścianek garnka). Odstawić do ostudzenia. Następnie wbijać po jednym jajku, dodać cukier waniliowy i miksować. Przełożyć ciasto do szprycy.
  2. Przygotować kwadraty z papieru do pieczenia i posmarować je olejem. Wyciskać na nie kółka o średnicy 7-8 cm.
  3. W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do temp.180C. Wkładać pączki papierem do góry. Po chwili zsunąć papier. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Cukier puder rozrobić z wodą i sokiem z cytryny.
  5. Ostudzone pączki polukrować. Smacznego!

DSC03807

Podziel sięShare on Facebook39Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

40 odpowiedzi na “Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone)

  1. Małgorzata Rozynska Wietrzykowska says:

    Kulinarne przeboje… To akurat logiczne bo jest mniejszy pusty w środku. , mialam namysli smak i to że w smaku wolę pączki jeśli już mam te kalorie pochłonąć, co nie umiejsza temu że hiszpanskie wianki czy też podobne churros są tłuste i zbyt przesaczone aromatem a nie biorę tego z powietrza bo tu mieszkam dlatego najlepiej zrobić samemu są smaczniejsze :-)

    • SłodkaBabeczka says:

      Ale to, że jest pusty, to nie ma tutaj nic do rzeczy, bo mi chodziło o przeliczenie kalorii na wagę, czyli porównanie wartości kalorycznych w 100g produktu :)

  2. Anonymous says:

    Dietę mam a Ty co? Pączki wstawiasz:(((

    Ale wyglądają smakowicie!;)

    (nie złamię diety, nie złamię, nie…)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.