Sos miodowo-musztardowy do sałatek i mięs

Podziel sięShare on Facebook114Share on Google+10Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sos miodowo musztardowy idealnie pasuje zarówno do sałatek, jak i mięs. Jest on jednym z moich ulubionych sosów i gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu :) Połączenie miodu i musztardy w tym przypadku jest genialnym połączeniem smaków. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak bardzo jak mi i mojej rodzince :) Do tego przepisu najlepiej pasuje musztarda Dijon, ale w razie jej braku można ją zastąpić musztardą delikatesową lub sarepską.

Sos miodowo musztardowy – Składniki:

  • 4 czubate łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
  • 3 łyżeczki miodu (użyłam lipowego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

 
 

Sos miodowo musztardowy – Wykonanie:

  1. Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
  2. Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
  3. Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszać.

 

Podziel sięShare on Facebook114Share on Google+10Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 odpowiedzi na “Sos miodowo-musztardowy do sałatek i mięs

  1. Finezja says:

    Powiem tak, nigdy nie dodaje komentarzy, jednak tutaj musze to zrobić.
    Narzeczony nie jadł sałatek, może nieco skubnął, ale przeważnie ile było na talerzu na początku- tyle zostawało.
    Wykorzystałam dziś Twoj przepis na sos, i nie wierzyłam własnym oczom, nie dośc że nie mógł sie nachwalić to sałatka zniknęła z talerza jako pierwsza.
    Dodam że sosik idealnie pasował do mixu sałat, pomidorków koktajlowych, winogron, i prazonego slonecznika.
    Dziekuje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.