Sos miodowo musztardowy idealnie pasuje zarówno do sałatek, jak i mięs. Jest on jednym z moich ulubionych sosów i gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu :) Połączenie miodu i musztardy w tym przypadku jest genialnym połączeniem smaków. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak bardzo jak mi i mojej rodzince :) Do tego przepisu najlepiej pasuje musztarda Dijon, ale w razie jej braku można ją zastąpić musztardą delikatesową lub sarepską.
Sos miodowo musztardowy – Składniki:
- 4 czubate łyżeczki musztardy dobrej jakości (najlepiej Dijon – jeśli wolicie ostrzejszy sos; lub musztarda Delikatesowa – jeśli wolicie łagodniejszy sos)
- 3 łyżeczki miodu (użyłam lipowego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny (opcjonalnie)
Sos musztardowo miodowy – Wykonanie:
- Do miseczki, kubka lub innego naczynia dodać 4 łyżeczki musztardy dobrej jakości, następnie 3 łyżeczki miodu i dokładnie całość wymieszać.
- Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i ponownie bardzo dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos musztardowo miodowy.
- Na tym etapie warto sprawdzić czy sos musztardowo miodowy już nam nie odpowiada. Jeśli jest już dla nas smaczny możesz pominąć dodawanie cytryny do sosu. W drugim przypadku dodajemy 1 łyżeczkę świeżego soku z cytryny i dokładnie mieszamy cały sos.
Jeśli smakował Ci mój musztardowo miodowy sos dodaj komentarz i podziel się opinią :-)
super my daliśmy musztardę miodową …. reszta jak w opisie
wyszło super POLECAMY
Ja użyłam rzepakowego miodu
Parę dni temu byłam w restauracji na Zamku w Tykocinie.
Jadłam tam pyszne kołduny litewska właśnie z sosem miodowo-musztardowym.
Niesamowity smak! POLECAM!
Genialny:) Prosty i znakomity w smaku!
Świetny przepis! Ja użyłam do warzyw na patelni i kus kusa. Miodzio :)
Powiem tak, nigdy nie dodaje komentarzy, jednak tutaj musze to zrobić.
Narzeczony nie jadł sałatek, może nieco skubnął, ale przeważnie ile było na talerzu na początku- tyle zostawało.
Wykorzystałam dziś Twoj przepis na sos, i nie wierzyłam własnym oczom, nie dośc że nie mógł sie nachwalić to sałatka zniknęła z talerza jako pierwsza.
Dodam że sosik idealnie pasował do mixu sałat, pomidorków koktajlowych, winogron, i prazonego slonecznika.
Dziekuje!
aaaa a musztarde dodałam sarepska z kapisa bo taka miałam, plus nieco wody żeby był rzadszy
Suuuuuuper! :) Cieszę się przeogromnie! :))
dodanie dobrego sosu do sałatki to w końcu najlepszy sposób na przekoanie osoby niejedzacej zieleniny do tego, zeby jednak zaczęła to robić!:)
Ja też uwielbiam. Do tego jego prostota wykonania. Wystarczy słoik i jednocześnie mamy w czym wymieszac,przechować i przenieść.Wystarczy tylko potrzachac :-D
Będę musiała spróbować skoro piszesz, że najlepszy :)
Najlepszy nie :P ale jeden z najlepszych :) bo mam swoje 3 ulubione sosy na podium ;D
Ja używam musztardy miodowej Develey, która jest pyszna i dodatkowo podkreśla smak miodu :)
Ja dodaje jeszcze gorczyce białą :-)
ja dbo sałatek nie lubie sosow, wole “raw”, albo w sosie jogurtowym jak juz musze lub sezamowym ;0
właśnie w piekarniku dusi się wołowinka w takim sosie ;)
Kiedyś sama przez przypadek stworzyłam taki sosik, super sprawa;-)
miód plus musztarda ti genialne połączenie :)
ostatnio odkryłam ten sos i bardzo mi zasmakował:)