Roladki schabowe z serem Cheddar
Dania z serem Obiad

Roladki schabowe z serem Cheddar

Początkowo chciałam zrobić roladki schabowe ze zwykłym żółtym serem , jednak ostatecznie doszłam do wniosku, że ser Cheddar nada mu lepszego, charakterystycznego smaku. Strasznie mi zasmakowały takie roladki ze schabu ! Tak samo sos na bazie bulionu wołowego. Część rozpuszczonego w nim sera również daje ciekawy posmak. Musicie spróbować!

Cheddar to rodzaj angielskiego sera , który jest produkowany z krowiego mleka . Zaliczany jest on do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Ma żółtopomarańczową barwę, ostry smak, lekko kwaskowy oraz orzechowy . Zawiera ok. 25% tłuszczu.

Składniki

  • Schab bez kości 5 plastrów
  • Ser Cheddar 7 plasterków
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Papryka czerwona słodka mielona do smaku
  • Bulion wołowy 250ml
  • Mąka 1-2 łyżki, do zaklepania
Roladki schabowe z serem Cheddar
Roladki schabowe z serem Cheddar
Wykonanie:
  1. Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (uważać, by nie podziurawić mięsa).
  2. Tak rozbite mięso doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz papryką.
  3. Na każdy kawałek mięsa położyć 1 plasterek sera i zawinąć szczelnie w roladki.
  4. Roladki schabowe ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem wołowym (najlepiej tak, by roladki były zalane do 3/4 ich wysokości – mają się ugotować w bulionie).
  5. Dwa plasterki sera Cheddar podrzeć na mniejsze kawałki i posypać je na wierzch roladek.
  6. Przykryć naczynie żaroodporne nakrywką i wstawić do piekarnika.
  7. Piec w temp. 180C przez ok. 20-30 minut.
  8. Po tym czasie wyjąć roladki z piekarnika. Bulion zlać do garnuszka.
  9. Bulion można wykorzystać do przygotowania sosu. W tym celu do kubka z niewielką ilością zimnej wody należy dodać 1-2 łyżki mąki (ilość mąki zależy od jej gatunku oraz od tego jak bardzo gęsty sos lubicie), dokładnie wymieszać. W garnuszku podgrzać bulion. Odrobinę bulionu wlać do kubka z wodą i mąką, wymieszać, a następnie całą zawartość wlać do garnuszka z gotującym się bulionem i cały czas mieszać aż sos zgęstnieje.
  10. Roladki wyłożyć na talerz, polać sosem. Smacznego!
  11. Do takich roladek polecam wszelkiego rodzaju surówki (link – surówki do obiadu ). Na zdjęciu poniżej znajdują się: Sałata z rzodkiewką i śmietaną (lub jogurtem naturalnym) oraz Surówka z marchewki i jogurtu naturalnego

Roladki schabowe z serem Cheddar
Roladki schabowe z serem Cheddar

Rate this post

7 thoughts on “Roladki schabowe z serem Cheddar”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here