Do tych naleśników wykorzystałam przepis podstawowy na naleśniki , który znajdziecie tutaj: przepis na naleśniki . Jedyne, co zmieniłam w ich podstawowym składzie, to ilość cukru. Jako że są to słodkie naleśniki , dałam do ciasta nieco więcej cukru. Jeśli nie lubicie aż tak słodkich (sama w sobie marmolada jagodowa też jest słodka), wystarczy dać do ciasta tylko jedną łyżkę.
Składniki
- na 5-6 naleśników o średnicy 28cm
- Jajko 2 jajka
- Mąka pszenna 200g
- Woda 200ml
- Mleko 200ml
- Cukier 3 łyżki
- Sól szczypta
- Olej 2 łyżki do ciasta
- Olej do smażenia
- Cukier puder
- Marmolada jagodowa
Wykonanie:
- Przesiać mąkę do miski, wbić jajka, dodać cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksować ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut.
- Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron.
- Usmażone naleśniki posmarować marmoladą jagodowa, zawinąć w rulonik.
- Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Niesamowity sposób podania i te zdjęcia. Uwielbiam naleśniki na słodko i mogą być z dżemem, marmoladą, powidłami, ale……najbardziej z serem i przysmażane na patelni z obu stron :) ekstra
zdecydowanie na słodko :)
na słodko :)
Dla mnie najlepsze były naleśniki mojej Mamy. I na słodko i na wytrawnie. Nie jadłam takich pysznych już 9 lat…
synek lubi na słodko z dżemem, a ja wolę zapiekane z parówkami i żółtym serem polane ketchupem :)
na wytrawnie :-) ale na słodko oczywiście czasami tez- te wyglądają super :-)))
Ale mam ochotę na naleśniki, a Twoje wyglądają bardzo apetycznie:) Pozdrawiam
naleśniki -zawsze mi poprawiają humor *-* pycha !
Nie pogardziłabym takimi naleśniczkami!
mam wrażenie jakbym cały wiek nie jadła jagód :) narobiłaś mi smaka!
Marzą mi się od dwóch dni takie na obiad:)
z jagodami.. mm pycha:)
jaka ładna dekoracja :) Apetyczne zdjęcia
miły początek sobotniego dnia z takimi naleśniczkami :)
Apetyczne te zdjęcia :)
Jakie urocze zdjęcie! To serduszko… Idealne danie, choć nie tylko dla zakochanych :))