Czy wiesz że…
Ananas (odmiany tradycyjne) zawiera dużo witaminy C. Kwas askorbinowy poza tym, że poprawia odporność, hamuje proces powstawania niektórych substancji rakotwórczych . Łosoś zaś uznawany jest za jeden z najzdrowszych gatunków ryb . Zawiera zdrowy tłuszczyk i świetnie smakuje!
Składniki
- Filet z łososia 300g
- Ananas 300g świeży lub z puszki
- Czosnek 3 ząbki
- Cebula 1 mała cebula
- Cytryna 2 łyżki soku z cytryny
- Ostra papryka 1 łyżeczka
- Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
- Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekaj i utrzyj dodatkowo z odrobiną soli.
- Zdejmij skórę z łososia, pokrój go w kostkę o wielkości około 2 cm. Przypraw solą, pieprzem, papryką, nasmaruj sokiem z cytryny i przygotowaną wcześniej pastą z czosnku i cebuli.
- Ananasa pokrój w kostkę wielkości łososia.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę łososia i ananasa.
- Tak przygotowane szaszłyki usmaż najlepiej na patelni grillowej, po 4 minuty z każdej strony, lub piecz 10 minut w nagrzanym do temperatury 180C piekarniku.
- Szaszłyki podawaj z ulubionymi sałatkami i sosem czosnkowo-ziołowym.
takiego zestawienia nie próbowałam jeszcze
Pyszności :) Moje smaki, uwielbiam łososia :))
b. lubię takie szaszłyczki :)))))))))))))
mmmmm pycha, lubię takie połączenie! :)
ulalla uwielbiam to mało! Sezon grillowania można uznać za otwarty :)
Taki obiad biorę w ciemno:)
u mnie dziś prawie taki sam przepis :P wiemy co dobre :D Pozdrawiam!