Szybka i smaczna przekąska dla fanów szparagów i ciasta francuskiego.
Składniki
- Ciasto francuskie 1 opakowanie
- Szparagi 8 szparagów
- Ser żółty 8 plasterków
- Boczek parzony 8 plasterków lub szynki
- Jajko
- Sos holenderski z miętą lub czosnkowy wg. przepisu na blogu
Wykonanie:
- Szparagi obrać (jeśli to konieczne) i ułamać końce. Ugotować szparagi al dente w osolonej wodzie. Więcej o szparagach – zobacz post: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
- Rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na 8 prostokątów.
- Każdy szparag zawinąć w plaster boczku i w plaster szynki.
- Następnie ułożyć szparagi na cieście, założyć końce ciasta, tworząc kopertę.
- Posmarować koperty rozkłóconym jajkiem (najlepiej połączyć żółtko z ubitym białkiem i wysmarować ciasto pędzelkiem).
- Wstawić szparagi do piekarnika i piec przez ok. 12-15 minut. Podawać z ulubionymi sosami (
(np. holenderski z miętą lub czosnkowy ). - Zobacz również przepis na: Szparagi w cieście francuskim z sezamem
Mmmm, świetna przekąska:)
Pyszny pomysł! :)
i jak im się tutaj nie oprzeć;)? fantastyczne!
Rewelacja !
Super pomysł i jaki smaczny!
pyszna przekąska:)
wygląda to bardzo ciekawie, no i robi wrażenie :)