Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem)
Przekąski Przekąski na imprezę

Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem)

Szybka i smaczna przekąska dla fanów szparagów i ciasta francuskiego.

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Szparagi 8 szparagów
  • Ser żółty 8 plasterków
  • Boczek parzony 8 plasterków lub szynki
  • Jajko
  • Sos holenderski z miętą lub czosnkowy wg. przepisu na blogu

Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem)

Wykonanie:

  1. Szparagi obrać (jeśli to konieczne) i ułamać końce. Ugotować szparagi al dente w osolonej wodzie. Więcej o szparagach – zobacz post: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
  2. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
  3. Rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na 8 prostokątów.
  4. Każdy szparag zawinąć w plaster boczku i w plaster szynki.
  5. Następnie ułożyć szparagi na cieście, założyć końce ciasta, tworząc kopertę.
  6. Posmarować koperty rozkłóconym jajkiem (najlepiej połączyć żółtko z ubitym białkiem i wysmarować ciasto pędzelkiem).
  7. Wstawić szparagi do piekarnika i piec przez ok. 12-15 minut. Podawać z ulubionymi sosami (
    (np. holenderski z miętą lub czosnkowy ).
  8. Zobacz również przepis na: Szparagi w cieście francuskim z sezamem

Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem)

Rate this post

7 thoughts on “Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here