Pyszny pomysł na śniadanie ;-)
Więcej przepisów ze szparagami znajdziecie tutaj: Szparagi – przepisy
Składniki
- Szynka szwarcwaldzka 4 plasterki
- Zielony szparag 4 szparagi
- Jajko 3-4 jajka
- Śmietana kremówka 70ml
- Mozzarella 4 plasterki
- Tymianek
Wykonanie:
- Ramekiny/ kokilki wyłożyć plasterkami szynki parmeńskiej. Szparagi umyć, obrać (jeśli istnieje taka potrzeba), odłamać zdrewniałe końce, łodyżki pokroić na małe, kilku milimetrowe plasterki a końcówki główki pozostawić w całości do ozdoby.
- Do miski wbić jajka, dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem, wrzucić kilka listków tymianku, zmiksować.
- Na szynkę w kokilkach wyłożyć po 2 plasterki mozzarelli.
- Masę wlać do kokilek, dodać pokrojone szparagi, a na koniec główki szparagów.
- Piec przez 15 minut w temp. 200C.Wyjąć z piekarnika, studzić przez ok 5 minut, by masa całkowicie się ścięła. Można podawać ze smakowymi oliwami. Smacznego!
prezentuje się idealnie:) cudowne danie!
Ale smakowite danie!!!
na prawdę wygląda to cudownie :)
Czemu ja tu nie trafiłam wcześniej? Nie wiem, ale już dodaję do obserwowanych:) Zarąbisty blog! :)
U mnie dziś też szparagi zapiekane pod jajkami, choć w trochę innym wydaniu :) Pyszne połączenie )
Nie wytrzymam i zrobię takie na kolację;)
No tak :) nie tylko na śniadanie się nadają, ale i na kolacje też :)