Mięsne kulki z ogórkowym dipem – Złociste mięsne kuleczki z orzeźwiającym dipem ogórkowym to dobry pomysł na kolację, czy też jako danie na imprezę. Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a łatwiej będzie je zanurzać w sosie.
Mięsne kulki z ogórkowym dipem – Składniki:
- Mięso wołowo-wieprzowe 500g
- Bułka tarta
- Olej
- Ogórek 1 świeży ogórek
- Gęsty jogurt 300ml
- Czosnek 2 ząbki
- Sól szczypta
- Mięta kilka listków świeżej mięty
Mięsne kulki z ogórkowym dipem – Wykonanie:
- Przygotować dip ogórkowy wg przepisu : przepis na dip z ogórka i mięty
- Zamiast kupować gotowe mięso mielone najlepiej kupić kawałek wołowiny oraz szynki wieprzowej i samemu zmielić mięso. Zmielone mięso przełożyć do miseczki, dodać sól i wyrabiać mięso dłonią.
- Z masy uformować małe kulki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć je na oleju na złoty kolor. Podawać z dipem ogórkowym lub innym ulubionym dipem.
Ile tych kulek wychodzi z przepisu? Nie wiem ile miesa kupic ;-)
Czy to danie podaje się na ciepło czy na zimno?
Można tak i tak :)
<3
ja sos ogórkowy polecam także do kurczaka: http://smakiempisany.blogspot.com/2012/09/piers-z-kurczka-w-sosie-jogurtowo.html
To jeden z ulubionych przepisów mojego połówka :)
jak czytam przepis i patrzę na zdjęcia to żałuję że takich męskich kuleczek nie ma na moim biurku – aż zgłodniałem :(
WOW- muszą być pyszne :)
Mniam !!!!!!
Pycha. Bardzo fajny pomysł, na pewno wykorzystam! Pozdrawiam!
dobra przekąska na bibę :)
pyszności:) fajny pomysł na przekąskę imprezową:)
Prosto, a jak pomysłowo:)
Bardzo sympatyczne połączenie mięsa i orzeźwiajacego sosu. :)