Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym)

Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nie samą nauką człowiek żyje – jeść też musi! ;-) Tak więc mam dla Was coś szybkiego na ząb: Ciasto francuskie z mięsem mielonym i czerwoną papryką ;-)

Mniej zapracowani, niepochłonięci nauką itp. itd. mogą pokusić się o domowe ciasto francuskie , a Ci – co czasu zbytnio nie mają – wystarczy, że zaopatrzą się w gotowe ciasto francuskie , mięsko wrzucą do maszynki do mielenia, a potem całość na 20 minut do piekarnika – i obiad gotowy!

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 płat
  • Czerwona papryka pół
  • Cebula 1 cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 3 ząbki
  • Mięso 250g (szynki wieprzowej, wołowiny – co wolicie)
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Jajko 1 całe jajko
  • Jajko 1 żółtko
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Mleko 2 łyżki

Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym)

Wykonanie:

  1. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paseczki i zalej wrzątkiem, aby zmiękła.
  2. Mięso zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso.
  4. Czosnek drobno posiekaj, wrzuć na patelnię, wymieszaj wraz z mięsem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Gdy mięso będzie już gotowe, zdejmij je z ognia, przestudź, dodaj jajko i mąkę, dokładnie wymieszaj.
  6. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą.
  7. Rozwiń rulon ciasta francuskiego, odetnij z brzegu kawałek ciasta (ok.3-4cm), który potem posłuży za elementy ozdobne. Wyłóż ciasto na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zawiń brzegi ciasta do środka.
  8. Rozłóż warstwę farszu. Wierzch udekoruj dowolnie paskami ciasta, odsączoną papryką i cebulą. Brzegi ciasta i dekoracje posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
  9. Piecz tartę ok. 20 minut w temp. 180C.
  10. Podawaj z ulubionymi sosami: np. czosnkowym (przepis) , pomidorowym (przepis)
  11. Zobacz inne tarty z ciasta francuskiego: Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Tarta z ciasta francuskiego (z mięsem mielonym)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.