Nie samą nauką człowiek żyje – jeść też musi! ;-) Tak więc mam dla Was coś szybkiego na ząb: Ciasto francuskie z mięsem mielonym i czerwoną papryką ;-)
Mniej zapracowani, niepochłonięci nauką itp. itd. mogą pokusić się o domowe ciasto francuskie , a Ci – co czasu zbytnio nie mają – wystarczy, że zaopatrzą się w gotowe ciasto francuskie , mięsko wrzucą do maszynki do mielenia, a potem całość na 20 minut do piekarnika – i obiad gotowy!
Składniki
- Ciasto francuskie 1 płat
- Czerwona papryka pół
- Cebula 1 cebula
- Oliwa z oliwek
- Czosnek 3 ząbki
- Mięso 250g (szynki wieprzowej, wołowiny – co wolicie)
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Jajko 1 całe jajko
- Jajko 1 żółtko
- Mąka pszenna 3 łyżki
- Mleko 2 łyżki
Wykonanie:
- Czerwoną paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paseczki i zalej wrzątkiem, aby zmiękła.
- Mięso zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć wcześniej zmielone mięso.
- Czosnek drobno posiekaj, wrzuć na patelnię, wymieszaj wraz z mięsem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Gdy mięso będzie już gotowe, zdejmij je z ognia, przestudź, dodaj jajko i mąkę, dokładnie wymieszaj.
- Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Rozwiń rulon ciasta francuskiego, odetnij z brzegu kawałek ciasta (ok.3-4cm), który potem posłuży za elementy ozdobne. Wyłóż ciasto na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zawiń brzegi ciasta do środka.
- Rozłóż warstwę farszu. Wierzch udekoruj dowolnie paskami ciasta, odsączoną papryką i cebulą. Brzegi ciasta i dekoracje posmaruj rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
- Piecz tartę ok. 20 minut w temp. 180C.
- Podawaj z ulubionymi sosami: np. czosnkowym (przepis) , pomidorowym (przepis)
- Zobacz inne tarty z ciasta francuskiego: Włoska, szybka tarta na cieście francuskim, z pomidorami i mozzarellą
jakby tak dodac trochę żółtego sera, to byloby jak zapiekanka :)
oj,zrobiłam sie własnie bardzo głodna!Jakie apetyczne …mniem
cudo! aż szkoda jeść!
pychota:) oblizuję się na sam widok:)
świetnie to wygląda! :))
Apetyczny pomysł na szybki obiad:)