Szybkie gazpacho

Szybkie gazpacho

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Gazpacho jest to hiszpańska zupa , wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno (przy braku czasu na schłodzenie, można dorzucić do niej kostki lodu). Przepis na to gazpacho poniżej różni się nieco od oryginału, gdyż wzbogacone jest m.in. o rzodkiewki ;-) Idealnie nadaje się ono na obiad w upalne dni.

Składniki

  • Puszka pomidorów bez skórki 1 puszka
  • Pikantny sok pomidorowy 2-3 szklanki (ew. wody mineralnej)
  • Czerwona papryka 2 papryki
  • Ogórek 1, świeży
  • Rzodkiewka pęczek
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Cebula dymka 1 pęczek
  • Papryka Chilli 1 papryczka
  • Ocet winny 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Cukier odrobina
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku, świeżo mielony
  • Grzanki czosnkowe opcjonalnie, przepis znajdziesz na blogu
Szybkie gazpacho

Wykonanie:

  1. Pomidory wraz z zalewą wrzucić do miski, zmiksuj za pomocą blendera. Cebulę poszatkuj drobno i wraz z czosnkiem wrzuć do pomidorów, zmiksuj. Dodaj sok i oliwę z oliwek, wymieszaj.
  2. Papryczkę chili oczyścić z nasionek, wrzucić do zupy.
  3. Ogórka wyszorować, umyć, pokroić w kostkę.
  4. Rzodkiewki umyj, pokrój w kostkę.
  5. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  6. Do zupy wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem winnym i odrobiną cukru. Chłodzić w lodówce.
  7. Do gazpacho idealnie pasuje pieczywo razowe, bądź grzanki (zobacz: przepis na grzanki czosnkowe )
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

5 odpowiedzi na “Szybkie gazpacho

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.