Zapiekane naleśniki doskonale smakują z sosem czosnkowym lub sosem pomidorowym .
Składniki
- Jajko 2 jajka
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Woda 1 szklanka
- Mleko 1 szklanka
- Cukier 1 łyżka
- Sól szczypta
- Olej 2 łyżki do ciasta
- Olej do smażenia
- Pieczarki 0,5kg
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Jogurt naturalny 250ml jogurtu, gęstego
- Majonez 3 łyżeczki
- Zioła do sałatek
- Czosnek 2 ząbki
- Ser żółty 4-6 plasterków
Wykonanie:
- Przygotować naleśniki wg przepisu: naleśniki – przepis podstawowy
- Przygotować sos czosnkowy: sos czosnkowo – ziołowy – przepis
- Pieczarki przekroić na pół i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
- Na naleśnikach ułożyć pieczarki, zawinąć w rulony, wstawić do naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego. Na wierzch nałożyć plasterki sera. Zapiekać w temp. 180C aż ser się rozpuści.
- Przygotować sos czosnkowy: Jogurt połączyć z 3 łyżeczki majonezu. Wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosypać zioła do sałatek, wymieszać.
- Gotowe naleśniki podawać polane sosem czosnkowym. Smacznego.
Bardzo nam się podoba, lubimy naleśniki, ale w sumie rzadko je zapiekamy – trzeba tym razem spróbować:-) Pozdrawiamy:-)
Smakowicie tu niesłychanie, a więc dodaję do obserwowanych:)
uwielbiam naleśniczki w każdej postaci :)
jak ja kocham wszelkie naleśnikowe wariacje:) wspaniałe naleśniczki:D
muszę kiedyś spróbować tak zrobić. Ja robię wersję: ztarte pieczarki podsmażone z cebulką, do tego ser dodaję i całość w naleśnika i do piekarniak :)
Ja bardziej wolę większe kawałki pieczarek, no ale o cebulce zapomniałam kurczę… a dopełniłaby smak :)