Sos z kurek ( kurkowy )

Podziel sięShare on Facebook269Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

Wypróbujcie przepis, póki sezon na kurki trwa!

Sos z kurek ( kurkowy )


Składniki

  • Kurki0,5kg kurek

  • Masłokilka łyżek

  • Cebula1 średniej wielkości

  • Czosnek3-4 ząbki

  • Śmietana kremówka 30%100ml

  • Gęsta śmietana 18%3 czubate łyżki

  • Natka pietruszki

  • Sól

  • Pieprz

  • Sok z cytryny

Sos z kurek ( kurkowy )

Wykonanie:

  1. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  4. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
  5. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów.

A może skusicie się również na domową pizzę? – przepis klik: Ciasto na pizze

Sos z kurek ( kurkowy )

Podziel sięShare on Facebook269Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on Twitter0Email this to someone

60 odpowiedzi na “Sos z kurek ( kurkowy )

  1. Mania says:

    A teraz dodaj do tego smażony boczek na chrupiąco i ser pleśniowy i podaj z makaronem spaghetti i masz spaghetti kurkowe, które robi u mnie w domu furrorę!!

  2. Anonymous says:

    mąż nazbierał wczoraj kurek, zabieram się do sosiku:))) już nie mogę się doczekać efektu…mam do niego w planach upiec fileta z kurczaka w piekarniku i podać z ryżem…pozdrawiam:)))

  3. Anonymous says:

    Bardzo smaczne danie. Może ktoś wie jak przechować kurki na zimę. Czy przed mrożeniem trzeba je zblanszować?

    • Anonymous says:

      Tak, koniecznie. Ja gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 8 minut. Ostudzone wkładam w woreczki, porcja około 250g. całą zimę służą mi; jako dodatek do sosu, kurczaka, zupy leśnej, jajecznicy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>