Sos z kurek ( kurkowy )

Sos z kurek ( kurkowy )

PrzezSłodkaBabeczka, 24 lipca 2013

Sos z kurek ( kurkowy )

Wypróbujcie przepis, póki sezon na kurki trwa!

Sos z kurek ( kurkowy )

Składniki

Sposób przygotowania

Sos z kurek ( kurkowy )

Wykonanie:

  1. Kurki porządnie umyć i oczyścić, dokładnie osuszyć.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Na dużej patelni roztopić kilka łyżek masła, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  4. Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Grzybki zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po ok. 5 minutach dodać kremówkę i gęstą śmietanę. Posypać częścią natki, wymieszać i smażyć do czasu aż śmietana się nieco zredukuje (sos zgęstnieje).
  5. Na koniec skropić sokiem z cytryny, doprawić sos do smaku solą, pieprzem.Posypać resztą natki pietruszki. Sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów.


A może skusicie się również na domową pizzę? - przepis klik: Ciasto na pizze

Sos z kurek ( kurkowy )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

60 Responses to Sos z kurek ( kurkowy )

    • Nie ma co żałować ;) Cieszę się, że…

      Nie ma co żałować ;) Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i również pozdrawiam :)

      Odpowiedz
      SłodkaBabeczka powiedział: 20 sierpnia 2014 at 11:59
  1. dziekuję Ci za ten przepyszny wspaniały przepis buziaczki…

    dziekuję Ci za ten przepyszny wspaniały przepis buziaczki pa pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
    Krysia powiedział: 18 sierpnia 2014 at 14:37
  2. Ależ dostałam ślinotoku !!! Ja poluję na kurki…

    Ależ dostałam ślinotoku !!! Ja poluję na kurki od tygodnia i nic :( W sobotę jednak będę dotąd ich poszukiwała na targu warzywnym, aż znajdę !!!!!!! A co !!! ;)

    Odpowiedz
  3. A teraz dodaj do tego smażony boczek na…

    A teraz dodaj do tego smażony boczek na chrupiąco i ser pleśniowy i podaj z makaronem spaghetti i masz spaghetti kurkowe, które robi u mnie w domu furrorę!!

    Odpowiedz
    Mania powiedział: 5 czerwca 2014 at 13:06
    • o żesz.. narobiłaś mi smaka :D Muszę koniecznie…

      o żesz.. narobiłaś mi smaka :D Muszę koniecznie wypróbować! :) Dzięki za inspirację! :)

      Odpowiedz
      SłodkaBabeczka powiedział: 5 czerwca 2014 at 13:12
  4. taki sam przepis... tylko czosnek dodac w przedostatniej…

    taki sam przepis… tylko czosnek dodac w przedostatniej minucie smazenia.. a natke dodac po polaczeniu sie snietany z kurkami..

    Odpowiedz
    Anonymous powiedział: 11 października 2013 at 19:55
  5. mąż nazbierał wczoraj kurek, zabieram się do sosiku:)))…

    mąż nazbierał wczoraj kurek, zabieram się do sosiku:))) już nie mogę się doczekać efektu…mam do niego w planach upiec fileta z kurczaka w piekarniku i podać z ryżem…pozdrawiam:)))

    Odpowiedz
    Anonymous powiedział: 7 października 2013 at 09:18
  6. Bardzo smaczne danie. Może ktoś wie jak przechować…

    Bardzo smaczne danie. Może ktoś wie jak przechować kurki na zimę. Czy przed mrożeniem trzeba je zblanszować?

    Odpowiedz
    Anonymous powiedział: 25 lipca 2013 at 16:38
    • Tak, koniecznie. Ja gotuję w lekko osolonej wodzie…

      Tak, koniecznie. Ja gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 8 minut. Ostudzone wkładam w woreczki, porcja około 250g. całą zimę służą mi; jako dodatek do sosu, kurczaka, zupy leśnej, jajecznicy.

      Odpowiedz
      Anonymous powiedział: 15 sierpnia 2013 at 15:14