Sos kurkowy to super dodatek do wielu dań, zarówno tych z mięsem, jak i bez. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego, a jednocześnie prostego przepisu na sos z kurek.
Sos kurkowy
Uwielbiam grzyby, zwłaszcza borowiki i kurki. Mogłabym je jeść na okrągło, zwłaszcza pod postacią grzybowych sosów. Dzięki nim danie zyskuje na nowym smaku i aromacie. Niestety obecnie nie mieszkamy blisko lasu, więc nie mamy własnych zbiorów, ale korzystamy z kurek kupionych na rynku lub w sklepie. Sos kurkowy jest super dodatkiem np. do placków ziemniaczanych, czy też filetów z piersi kurczaka. No i oczywiście polędwiczki w sosie kurkowym – taka pyszna klasyka gatunku! A Wy? Do czego lubicie dodawać sos z kurek?
Sos z kurek – Składniki:
- ok. 400 g kurek
- 4 czubate łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 1 duży ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- natka pietruszki do oprószenia sosu (ok. 1 łyżka stołowa)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sos kurkowy:
- Kurki porządnie umyć pod bieżącą, zimną wodą i oczyścić z piasku, dokładnie osuszyć, najlepiej za pomocą chłonnych ręczników papierowych. Kurki nie powinny zbyt długo być myte, by nie nasiąknęły zbyt mocno wodą, gdyż popsuje to cały smak grzybów. Osuszone kurki pokroić w kostkę (te większe sztuki grzybów, a małe kurki pozostawić w całości)
- Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić w kosteczkę a czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Na dużej patelni roztopić 1 łyżkę oleju oraz 1 czubatą łyżkę masła. Wrzucić cebulę i dusić na średnim ogniu aż cebula zmięknie i lekko się zeszkli (ale nie zarumieni). Dodać czosnek, wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać pozostałe 3 czubate łyżki masła, poczekać aż się roztopi, a następnie wrzucić na patelnię pokrojone kurki. Smażyć całość prze około 5-6 minut na trochę większym niż średni płomień. Grzyby zaczną puszczać wodę, ale nie należy jej zlewać! Po tym czasie dodać śmietankę kremówkę i gęstą kwaśną śmietanę. Dodać nieco soli i pieprzu. Dusić sos bez przykrycia przez kolejne 7-8 minut na nieco mniejszym niż średni płomień (do czasu aż sos się zredukuje, czyli zgęstnieje), co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem wedle potrzeby. Zestawić sos z ognia (po lekkim przestudzeniu sos z kurek jeszcze delikatnie zgęstnieje).
- Natkę pietruszki drobno posiekać i posypać nią gotowy sos kurkowy. Taki sos pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i do makaronów. Smacznego!
Jeśli lubicie sosy grzybowe, to polecam także wypróbować mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy. A może skusicie się również na domową pizzę? – przepis tutaj: Ciasto na pizze
Robię bardzo podobnie, wychodzi pyszny
Uwielbiam kureczki na maselku
Najlepszy sos kurkowy, jaki jadłam, podają w restauracji Papaj w Łebie…
W Biedronce dzisiaj kupiłam po 5.99 / 200g
Ile kalorii może mieć 100g porcja tego sosu?
uwielbiam pychotka
mmmmm
Ja ich nie lubię,bo mają zapach skarpetek,ale wczoraj czytałam,że są antyrakowe,więc spróbuję.
uwielbiam
ale jestem głodna, mniam mniam, czuję ten zapach….ty też?….
Pieczarki,kurki,borowiki…. Wszystkie!! Byleby grzyb! :)
mmm
ja bym chciala zjesc kurki i sos z kurek, duzo ludzi chwali a ja jeszcze nie jadlam ;/
Wszystkie:-) Uwielbiam:borowiki,kurki, kanie, maslaki…Wszystkie które są jadalne :-)
jesli ktoś pali to wydaje 15 zł za paczkę a na pyszne kurki żałować ?
Nie ma co żałować ;) Cieszę się, że przepis przypadł do gustu i również pozdrawiam :)
dziekuję Ci za ten przepyszny wspaniały przepis buziaczki pa pozdrawiam :-)
Warszawa Hala Mirowska 27 zł/ kg
w lesie za darmo;) wczoraj nazbierałam, więc Wasz dzisiejszy przepisik jak znlazł, dzięki !
Kurki! Hmmm takiego zjawiska nie znajdę w Madrycie :-( za żadne pieniądze :-D
15 ZŁ za pół kilograma
Pychotka
po 10 zł za litr
25,00 zł
za darmo :) z lasu…
7,99€ ale bez smaku sa; (
tak, lidl ma już taniej, 30,00 zł ;-)
14zł
a Lidl nie ma mieć taniej jakoś do jutra?
Serio? :D muszę zalookać :)
wydawało mi sie, że wczoraj widziałam przecene od 21-23.07 ale nie daje głowy ;)
Rzeczywiście, jest na stronie 30zł /kg :) Muszę jeszcze zobaczyć na rynku, czy teraz nie będą mieli taniej.
dzisiaj na targu widziałam po 23,00 za kilo, w lidlu czy biedronce były po 40,00 ;-)
22 zł /kg dzisiaj kupione…
9+ za 200g opakowanie
O rany…. Zaśliniłam się :D Kurki, śmietana i pietruszka – idealne trio ;)
mmmmmmmmmmmmmmm <3
kurki <3
(y)
U nas to jest rarytas mmm…
Ale smakowicie wygląda ,zjadło by się :) :)
Ależ dostałam ślinotoku !!! Ja poluję na kurki od tygodnia i nic :( W sobotę jednak będę dotąd ich poszukiwała na targu warzywnym, aż znajdę !!!!!!! A co !!! ;)
wooow są juz kurki ? ^^ trzeba sie wybrać :))
Są, są :))
Nie ma to jak jajecznica na kurkach
A teraz dodaj do tego smażony boczek na chrupiąco i ser pleśniowy i podaj z makaronem spaghetti i masz spaghetti kurkowe, które robi u mnie w domu furrorę!!
o żesz.. narobiłaś mi smaka :D Muszę koniecznie wypróbować! :) Dzięki za inspirację! :)
pierwsze były w poprzednią sobotę, niebo w gębie :D
A czy ta gęsta śmietana 18%, to kwaśna ma być?
Tak :)
hm, a ta gęsta śmietana 18%, to kwaśna ma być?
taki sam przepis… tylko czosnek dodac w przedostatniej minucie smazenia.. a natke dodac po polaczeniu sie snietany z kurkami..
?
zrobiłam sos i wyszedł mi gorzki?? Co zrobilam nie tak?
Prawdopodobnie czosnek był za długo smażony i to on nadał potrawie gorzki smak.
Albo za dużo soku z cytryny
mąż nazbierał wczoraj kurek, zabieram się do sosiku:))) już nie mogę się doczekać efektu…mam do niego w planach upiec fileta z kurczaka w piekarniku i podać z ryżem…pozdrawiam:)))
pychaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ja wlasnie robie teraz taki sosoik ..ocenimy pozniej…
Będę robić!! tylko chwila czasu i kurki;)
Na pewno zrobię:)
Wygląda pysznie!
smaczne mniam mniam i bardzo proste- polecam
Bardzo smaczne danie. Może ktoś wie jak przechować kurki na zimę. Czy przed mrożeniem trzeba je zblanszować?
Tak, koniecznie. Ja gotuję w lekko osolonej wodzie maksymalnie 8 minut. Ostudzone wkładam w woreczki, porcja około 250g. całą zimę służą mi; jako dodatek do sosu, kurczaka, zupy leśnej, jajecznicy.
ubóstwiam sosik z kurek :)
pycha:) wygląda świetnie:)