Sałatka dla tych, którzy doceniają właściwości awokado i czereśni :)
Info o czereśniach znajdziecie tutaj: Czereśnie – właściwości, przepisy ; a o awokado tutaj: Awokado – właściwości, przepisy
Składniki
- Czereśnie 0,5kg
- Pierś kurczaka jedna podwójna
- Awokado 1 sztuka
- Mix sałat 1 opakowanie (użyłam tego z sałatą rzymską)
- Czosnek granulowany (może być świeży przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony)
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Papryka słodka do smaku
- Oliwa z oliwek
- Sos winegret wg. przepisu na blogu
Wykonanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, smaż aż mięso nabierze białego koloru. Następnie przypraw czosnkiem, solą, pieprzem i czerwoną papryką, smaż jeszcze chwile. Ostudź.
- Do miski wrzuć mix sałat. Na wierzchu ułóż kurczaka, wydrylowane czereśnie, obrane i pokrojone awokado .
- Przygotuj sos wg przepisu tutaj: sos winegret
- Sałatkę z kurczakiem polej sosem winegret , lekko wymieszaj. Smacznego!
Właśnie zrobiłam tę sałatkę :) zostawiłam ją na trochę w lodówce, żeby się przegryzła z sosem :) czekam z niecierpliwością na degustację :)
to moje pierwsze danie z awokado :)
Asia
Miło mi będzie jeśli zrobisz zdjęcie i podeślesz na maila: slodka_babeczka@wp.pl Dodam je wtedy do folderu “zdjęcia potraw czytelników” na fanpage’u bloga :)
bardzo intrygujące :> czereśni nie jadłam w takim wydaniu.
Pysznie, zdrowo i kolorowo, mniam:-)
świetne połączenie składników:)
Takiego połączenia jeszcze nie widziałam, a lubię eksperymentować więc skuszę się na nią:)
Tak jak pisałam na FB – wyszukałam go na polki.pl :)Czasami lubię nietypowe połączenia :)