Frużelina wiśniowa

Podziel sięShare on Facebook49Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Frużelina to idealny dodatek do lodów i innych deserów.

Składniki

  • Wiśnie 400g
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • Cytryna 1 łyżka soku
  • Cukier 100g

DSC08598

  1. Wiśnie należy wydrylować, pozostawić ich sok.
  2. Jeśli wiśnie są wcześniej nieprzetworzone (takie prosto z ogródka,czy sklepu), to należy je nieco dłużej pogotować niż wiśnie z kompotu. W tym celu wydrylowane wiśnie należy wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, a następnie gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając (ok. 10 minut – muszą zmięknąć).
  3. Jeśli używa się wiśni z kompotu, to należy wiśnie oddzielić od soku, wrzucić je do garnka i gotować 2-3 minuty. Dodać cukier wedle uznania.
  4. Kolejne etapy tworzenia frużeliny wiśniowej przebiegają identycznie. Sok z wiśni (ok. 1/3 szklanki) rozrobić z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i dodać do gotujących się wiśni, wymieszać.
  5. Gdy masa zgęstnieje, przelać gorącą frużelinę do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić, ustawić słoiki do góry nogami (jeśli chcemy zrobić zapasy na zimę – dalsza pasteryzacja nie jest już konieczna) lub od razu spożywać. Smacznego!

DSC08586

Podziel sięShare on Facebook49Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Frużelina wiśniowa

  1. Asia says:

    Uwielbiam wiśniową, ale zawsze leniwie kupuję gotową… Nawet nie wiedziałam, że to takie proste do zrobienia! Od tej pory robię sama :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.