Frużelina wiśniowa to idealny dodatek do lodów i innych deserów.
Frużelina wiśniowa – Składniki
- Wiśnie 400g
- Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
- Cytryna 1 łyżka soku
- Cukier 100g
Frużelina wiśniowa – Wykonanie
- Wiśnie należy wydrylować, pozostawić ich sok.
- Jeśli wiśnie są wcześniej nieprzetworzone (takie prosto z ogródka, czy sklepu), to należy je nieco dłużej pogotować niż wiśnie z kompotu. W tym celu wydrylowane wiśnie należy wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, a następnie gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając (ok. 10 minut – muszą zmięknąć).
- Jeśli używa się wiśni z kompotu, to należy wiśnie oddzielić od soku, wrzucić je do garnka i gotować 2-3 minuty. Dodać cukier wedle uznania.
- Kolejne etapy tworzenia frużeliny wiśniowej przebiegają identycznie. Sok z wiśni (ok. 1/3 szklanki) rozrobić z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i dodać do gotujących się wiśni, wymieszać.
- Gdy masa zgęstnieje, przelać gorącą frużelinę do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić, ustawić słoiki do góry nogami (jeśli chcemy zrobić zapasy na zimę – dalsza pasteryzacja nie jest już konieczna) lub od razu spożywać. Smacznego!
Ja też takie chcę!!!!!!
mniam, ale apetycznie wygląda :)
Kooooocham! <3
Polecam do tortow zamiast dzemu :D
Tort najlepszy z wisniami, malinami i frostingiem czekoladowym
Uwielbiam wiśniową, ale zawsze leniwie kupuję gotową… Nawet nie wiedziałam, że to takie proste do zrobienia! Od tej pory robię sama :)
To zachęcam do zrobienia! i podzielenia się, czy jest lepsza od tej kupnej ;)