Serowy sos z serków topionych i sera pleśniowego ze śmietaną kremówką
Sosy i dipy

Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych

Kuchnia : Polska

Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych – uwielbiam! <3

Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych – Składniki:

  • Ser pleśniowy 1 opakowanie (100 gramów)
  • Ser topiony 300g
  • Bulion warzywny lub drobiowy (np. odcedzony rosół) 300ml, dobrze doprawiony
  • Śmietana kremówka 200ml
  • Natka pietruszki 3 gałązki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych

Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych – Wykonanie:

  1. W garnku podgrzać 300ml bulionu.
  2. Następnie wlać śmietanę, wymieszać. Zagotować.
  3. Serki topione pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu. Mieszać co jakiś czas.
  4. Gdy serki się już roztopią, a sos zacznie gęstnieć dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy oraz posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę pogotować.
  5. Sos można ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli bulion nie był wcześniej dość dobrze doprawiony.


Sos serowy z serków topionych i sera pleśniowego

Rate this post

7 thoughts on “Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here