Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem

Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kuchnia Lidla.

Inspiracja: Pieczony Camembert z warzywami i kurczakiem wg Okrasy.

Składniki

  • Ser Camembert
  • Pierś z kurczaka 2 pojedyncze piersi
  • Boczek parzony w plastrach 6 plastrów
  • Czosnek
  • Tymianek świeży
  • Marchew pokrojona na ćwiartki lub na sześć części (250g)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Pieprz biały szczypta
  • Natka pietruszki drobno pokrojona
  • Białe wytrawne wino 50ml
  • Pistacje 30g, pokruszone za pomocą noża
  • Kwaśna śmietana 18% 200ml
  • Musztarda

Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem

Wykonanie:

  1. Warzywa : Nastawić piekarnik na 180C. Marchewkę obrać, odkroić końcówki, następnie pokroić wzdłuż na ćwiartki. Zalać warzywa oliwą z oliwek. Rozgnieść ząbek czosnku z łupiną, dodać do marchewki. Pokroić 3 gałązki świeżego tymianku, dodać do marchewki. Warzywa przyprawić pieprzem i solą.
  2. Z folii aluminiowej stworzyć kieszonkę, włożyć do niej zamarynowane w oliwie i ziołach marchewki, szczelnie zamknąć, położyć na blaszce z piekarnika i piec ok. 30 minut (jeśli warzywa będą twarde, należy je piec 10 minut dłużej).
  3. Kurczak: Przygotować piersi owinięte plastrami boczku według przepisu: Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku
  4. Camembert: Ściąć bardzo cienko górną warstwę sera Camembert. Doprawić: obrany i posiekany ząbek czosnku oraz 2 gałązki tymianku rozłożyć na serze i lekko docisnąć. Odciąć pasek papieru do pieczenia i owinąć nim ser dookoła. Papier przypiąć do sera wykałaczką. Ser skropić jeszcze odrobiną oliwy i posypać solą i pieprzem. Całość przykryć wcześniej odciętą górną warstwą sera. Położyć na blasze z kawałkami kurczaka. Włożyć wszystko razem do piekarnika na mniej więcej 25–30 minut.
  5. Sos: Pistacje pokruszyć za pomocą noża. Por pokroić w nieco grubszą kostkę). Nalać odrobinę oliwy do garnka. Wrzucić por, który należy zeszklić. Do garnka dodać pistacje. Wszystko zalać białym winem. Poczekać aż wino się zredukuje. Śmietanę przed dodaniem do sosu doprawić odrobiną soli. Gdy wino już się zredukuje, dodać gęstą kwaśną śmietanę. Mieszać i zmniejszyć zupełnie ogień – śmietana nie musi się redukować. Pęczek natki pietruszki kroimy drobno i dodajemy wtedy, gdy śmietana się już zagotuje. Garnek z sosem zdjąć z ognia. Mieszać. Dodać sól i pieprz. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać wodę. Sos doprawić musztardą i dokładnie wymieszać trzepaczką. Sos ponownie podgrzać. Mieszać i po zagotowaniu wyłączyć ogień pod garnkiem.
  6. Warzywa, kurczaka i ser wyjąć z piekarnika. Marchewkę ułożyć na talerzu, dołożyć kurczaka. Całość polać sosem. Ser można podać na osobnym talerzyku.

Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Pieczony camembert z tymiankiem, marchewką i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.