Schab zapiekany z serem i pomidorem

Schab zapiekany z serem i pomidorem

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Schab zapiekany z serem i pomidorem to szybki i prosty sposób na obiad. Dodatkowo polecam dorzucić do niego brokuły na parze oraz ziemniaki pokrojone w plasterki, dzięki czemu danie będzie bardziej sycące.

Składniki

  • Schab 4 plastry
  • Pomidor 4 plasterki
  • Ser żółty 4 plasterki
  • Sok jabłkowy 100ml
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Ziemniaki kilka ziemniaków + przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
  • Brokuł opcjonalnie
  • Tymianek 4 gałązki

Schab zapiekany z serem i pomidorem

Wykonanie:

  1. Schab rozbić delikatnie tłuczkiem, doprawić mieszanką soli, pieprzu oraz czosnku (przeciśniętego przez praskę), obtoczyć w mące i usmażyć z dwóch stron na oliwie, na złoty kolor.

Schab zapiekany z serem i pomidorem

  1. Kotlety ułożyć w naczyniu do zapiekania, kładąc na każdym plaster sera i pomidora. Zalać sokiem jabłkowym i zapiekać przez 15 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Gotowe kotlety ozdobić gałązkami tymianku.
  2. Podawać z talarkami ziemniaczanymi i brokułami.

Schab zapiekany z serem i pomidorem

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Schab zapiekany z serem i pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.