sałatka z buraczków i papryki na zimę
Sałatki do grilla Sałatki i surówki

Sałatka z buraczków i papryki

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 20 minut | Porcje : 10 słoików po 500 ml

Sałatka z buraków i papryki zamknięta w słoikach na zimę… i nie tylko zimę ;-)
Z przepisu mojej Mamci :) W naszym domu rozchodzi się w tempie ekspresowym, więc często taką sałatkę z buraczków i papryki do słoików na zimę przygotowujemy aż z 3-4 porcji, czyli nawet z 12 kg buraków! :) Mój Mąż tak je uwielbia, że potrafi zjeść cały słoik buraczków sam :)

Sałatka z buraków i papryki – Składniki:

Składniki na sałatkę:

  • ok. 3 kg buraków
  • ok. 1 kg czerwonej papryki
  • ok. 0,5 kg cebuli

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 płaskie łyżki soli

sałatka z buraków i papryki na zimę

Przepis na sałatkę z buraków i papryki na zimę do słoików:

  1. Buraki wyszorować (dokładnie umyć) i ugotować w skórce (bez obierania) do miękkości w osolonej wodzie lub upiec w aluminiowej folii w piekarniku ustawionym na ok. 190 st. Czas pieczenia jest różny, w zależności od odmiany i wielkości buraka. Najlepiej wybierać buraczki mniej więcej tej samej wielkości. Umyte buraki należy umieścić w dość dużym i szerokim garnku, a następnie zalać wodą. Ustawić garnek na palniku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu do czasu aż będą miękkie. Małe buraki gotują się około 60 minut, a duże nawet do 90 minut. Po ugotowaniu buraki wyciągnąć z wody i lekko przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Ja użyłam szatkownicy elektrycznej z tarczą z oczkami o szerokości 4 mm.
  2. Z octu, oleju, cukru, soli i wody przygotować zalewę – wszystkie te składniki wrzucić do garnka, wymieszać i zagotować.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
  4. Cebule obrać z łupinek, pokroić w drobną kosteczkę.
  5. Wrzucić paprykę i cebulę do gotującej się zalewy. Gotować 10 minut.
  6. Dorzucić buraczki do gotującej zalewy i gotować kolejne 10 minut.
  7. Po tym czasie gotową i jeszcze gorącą sałatkę powkładać do wyparzonych słoików, porządnie zakręcić i postawić do góry dnem. Sałatka z buraków i papryki nie wymaga dalszej pasteryzacji i przetrzymuje u nas cały rok w idealnym stanie :)

Z podanych wyżej składników otrzymałam 10 słoików po 500 ml.

4.7 / 5 ( 234 głosów )

22 thoughts on “Sałatka z buraczków i papryki”

  1. świetny przepis! w zimę kupowałem taką sałatkę z Gomaru. Cena nie wyraża jakości tego produktu :) jest tanio, a pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here