Sałatka z buraków i papryki zamknięta w słoikach na zimę… i nie tylko zimę ;-)
Z przepisu mojej Mamci :) W naszym domu rozchodzi się w tempie ekspresowym, więc często taką sałatkę z buraczków i papryki do słoików na zimę przygotowujemy aż z 3-4 porcji, czyli nawet z 12 kg buraków! :) Mój Mąż tak je uwielbia, że potrafi zjeść cały słoik buraczków sam :)
Sałatka z buraków i papryki – Składniki:
Składniki na sałatkę:
- ok. 3 kg buraków
- ok. 1 kg czerwonej papryki
- ok. 0,5 kg cebuli
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki wody
- 2 płaskie łyżki soli
Przepis na sałatkę z buraków i papryki na zimę do słoików:
- Buraki wyszorować (dokładnie umyć) i ugotować w skórce (bez obierania) do miękkości w osolonej wodzie lub upiec w aluminiowej folii w piekarniku ustawionym na ok. 190 st. Czas pieczenia jest różny, w zależności od odmiany i wielkości buraka. Najlepiej wybierać buraczki mniej więcej tej samej wielkości. Umyte buraki należy umieścić w dość dużym i szerokim garnku, a następnie zalać wodą. Ustawić garnek na palniku, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu do czasu aż będą miękkie. Małe buraki gotują się około 60 minut, a duże nawet do 90 minut. Po ugotowaniu buraki wyciągnąć z wody i lekko przestudzić, a następnie obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Ja użyłam szatkownicy elektrycznej z tarczą z oczkami o szerokości 4 mm.
- Z octu, oleju, cukru, soli i wody przygotować zalewę – wszystkie te składniki wrzucić do garnka, wymieszać i zagotować.
- Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm.
- Cebule obrać z łupinek, pokroić w drobną kosteczkę.
- Wrzucić paprykę i cebulę do gotującej się zalewy. Gotować 10 minut.
- Dorzucić buraczki do gotującej zalewy i gotować kolejne 10 minut.
- Po tym czasie gotową i jeszcze gorącą sałatkę powkładać do wyparzonych słoików, porządnie zakręcić i postawić do góry dnem. Sałatka z buraków i papryki nie wymaga dalszej pasteryzacji i przetrzymuje u nas cały rok w idealnym stanie :)
Z podanych wyżej składników otrzymałam 10 słoików po 500 ml.
Robię już ją któryś rok z kolei i nadal się nam nie znudziła. Dzięki za przepis.
Po jakim czasie sałatka jest gotowa do zjedzenia?
Również ją polecam.robię ją od bardzo wielu lat.Naprawdę smaczna. Polecam
Powiem tak-zrobilam, zjadlam 3 sloiczki w ciagu tygodnia to musi byc mega!!!! Jest rewelacyjna!!! Kochana masz ten dar <3
A buraki zetrzeć na tarce?
Papryka i cebula w kostkę a buraczki? Ścieramy czy też w kostkę???
Zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach :) Wedle uznania :)
Jest sól do zalewy,a ile soli do warzyw odstawianych na 2 godziny?
A co z solą?zapomnieliscie?
Dziękuję, przeoczyłam :) Już dopisałam, że dodaję 2 łyżki soli :)
grzybki ?
Jakie grzybki? :p
przepis na grzybki marynowane ?
Będę miała prośbę na uwadze :)
więcej więcej!!
świetny przepis! w zimę kupowałem taką sałatkę z Gomaru. Cena nie wyraża jakości tego produktu :) jest tanio, a pysznie.
Uwielbiam buraki pod każdą postacią, ta sałatka musi być pyszna :>
świetny pomysł ! Fajnie wygląda w tych słoiczkach:) Brakuje mi jedynie jakiś fajnych kapturków na wieczka:)
oj takie buraczki zawsze i wszędzie :)
uwielbiam tą sałatkę! tylko kurcze…u nas do zimy ciężko dotrzymać;)
My tez robimy identyczna sałatkę jest rewelacyjna. Pozdrawiam.
Polecam. Sałatka jest pyszna.