Szaszłyki z papryką i kukurydzą

Szaszłyki z papryką i kukurydzą

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kocham słodycz grillowanej kukurydzy! Mogłabym ją jeść i jeść :))

Składniki

  • Kukurydza 4 kolby
  • Czerwona papryka 1 papryka
  • Zielona papryka 1 papryka
  • Masło 120g
  • Sól do smaku
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Pietruszka pół pęczka
  • Szczypiorek pół pęczka (najlepiej drobnego)

Szaszłyki z papryką i kukurydzą

Wykonanie:

  1. Kukurydzę oczyścić, usunąć wąsy i liście, umyć. Gotować ok. 10 minut w osolonej wodzie (kukurydza powinna być al dente – im dłużej się gotuje w osolonej wodzie, tym bardziej kukurydza staje się twarda). Wyjąć kolby z garnka, odsączyć z wody. Pokroić kukurydzę na ok. 4 cm kawałki.
  2. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić na kawałki.
  3. Nabić na szaszłyk najpierw czerwoną paprykę, kukurydzę, potem zieloną paprykę, znów kukurydzę itd. Grillować szaszłyki ok. 20 minut, następnie wysmarować je masłem z solą, szczypiorkiem, pietruszką i czosnkiem. Grillować jeszcze przez następne 5 minut.
  4. Podawać szaszłyki z dowolnym sosem, np. barbecue.

Jedna porcja zawiera

330 kcal / 1386 kJ
5 g białka
27 g tłuszczu
18 g węglowodanów

Szaszłyki z papryką i kukurydzą

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

6 odpowiedzi na “Szaszłyki z papryką i kukurydzą

  1. Goga says:

    Wyglądają pysznie i kolorowo, ja robiłam niedawno grillowaną kukurydzę(,kuchnia lidla,), z masełkiem, czosnkiem i kolendrą, pycha :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.