Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Podziel sięShare on Facebook77Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jak to z zapiekankami bywa… estetyką nie grzeszą (wybaczcie!), ale nie ważne jak wygląda – ważne jak smakuje!

Składniki

  • Mięso mielone z szynki 500g
  • Rurki cannelloni 14-15
  • Sok pomidorowy zagęszczony 500g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula 2 cebule
  • Oliwa z oliwek
  • Suszone pomidory 10 kawałków
  • Ser żółty 100g
  • Sos pomidorowy
  • Pomidory z puszki 1 puszka
  • Oliwa 2 łyżki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Oregano 1 łyżka
  • Bazylia 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Beszamel
  • Mleko 400ml
  • Masło 50g
  • Mąka 2 łyżki
  • Cytryna 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa odrobina

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Wykonanie:

  1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę. Gdy cebula już się zeszkli, dorzucić czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę, co jakiś czas mieszając. Dorzucić mięso mielone, przemieszać kilka razy. Gdy mięso straci już różowy kolor, dodać sok pomidorowy, wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu aż sos się nieco zredukuje. Wyłączyć palnik, pozostawić mięso do ostudzenia.
  2. Przygotować beszamel wg przepisu: Sos beszamelowy
  3. Przygotować sos pomidorowy wg przepisu: Sos pomidorowy z pomidorów w puszce, dodając dodatkowo 10 suszonych pomidorów z zalewy i rozdrabniając całość w blenderze na gładki sos.
  4. Rurki cannelloni napełnić mięsnym farszem (wcześniej można je pogotować ok. 1-2min. w osolonej wodzie – wtedy należy czas pieczenia w piekarniku skrócić do 10-15 minut).
  5. Na dnie naczynia żaroodpornego wylać sos, poukładać cannelloni, posypać częścią sera, polać sosem pomidorowym i znów posypać wierzch serem.
  6. Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut (najlepiej wg zaleceń na opakowaniu po cannelloni – w zależności od producenta czas poddawania makaronu obróbce termicznej może się różnić).
Podziel sięShare on Facebook77Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.