Szybka i prosta tarta z czereśniami!
Składniki
- na formę o średnicy 28-30cm lub dwie 20cm
- Mąka pszenna 250g
- Cukier 65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder)
- Sól 1/4 łyżeczki
- Masło 150g
- Jajko 1 duże jajko
- Śmietana kremówka 2 łyżki
- Czereśnie 2 szklanki wypestkowanych czereśni
- Cukier 5 łyżek cukru kryształowego
- Mąka 2 łyżki
- Masło 2 łyżki roztopionego masła
- Bita śmietana do dekoracji (śmietana kremówka + cukier)
Wykonanie:
- Przygotować kruche ciasto do tart słodkich wg przepisu stąd: Przepis na kruche ciasto (słodkie i wytrawne)
- Czereśnie przekroić na pół, wymieszać z 5 łyżkami cukru, roztopionym masłem, mąką. Podsmażyć z 2-3 minutki na patelni. Wyłożyć na ciasto.
- Ponownie włożyć tartę do piekarnika i piec jeszcze z 15 minut w 180C. Ostudzić, udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Oj jak pysznie wygląda :) Uwielbiam czereśnie :-) Pozdrowienia dla blogerki o tym samym nicku :-)
mmm:) aż sie oblizałam na sam widok!
jakie pyszności Ty to serwujesz :))
Zjadłabym, oj zjadłabym:D
tarta wygląda bardzo zachęcająco:) chętnie by się zjadło, a tu czereśni już nie ma:(
Narobiłaś mi smaka, ale ja czereśni już dawno u nas nie widzę niestety:(