Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem

Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto jogurtowe (jogurtowiec) z rabarbarem nie dość, że jest szybkim w wykonaniu ciastem, to jeszcze idealnie wilgotnym i pysznym :)

Składniki

  • Jajko 4 jajka
  • Cukier 1 szklanka + 3 łyżki do posypania rabarbaru
  • Mąka pszenna tortowa 3 szklanki
  • Jogurt naturalny 3/4 szklanki
  • Olej 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
  • Rabarbar 0,5kg
  • Cukier puder opcjonalnie, do posypania

Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem

Wykonanie:

  1. Rabarbar umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i twardych końcówek. Pokroić na ok. 1-2 cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 1-2h. Zlać wodę, którą puścił rabarbar.
  2. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Pod koniec dodawać partiami cukier i miksować na małych obrotach. Gdy masa będzie już gładka i lśniąca, dodawać stopniowo po jednym żółtku i dalej miksować.
  3. Następnie stopniowo wlewać cienkim strumieniem jogurt, ciągle mieszając łyżką. Tak samo postąpić przy wlewaniu oleju. Kolejno wsypywać porcjami mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko. Mieszamy krótko, do połączenia składników.
  4. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto, wyłożyć kawałki rabarbaru.
  5. Piec ok. 40-50 minut w temp. 180C. (do tzw. “suchego patyczka”). Ciasto trzymać jeszcze w piekarniku po upieczeniu przez jakieś 5 minut przy otwartych drzwiczkach.
  6. Pozostawić do ostudzenia. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)

Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 odpowiedzi na “Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem

  1. Blacha says:

    2 na 2 razy ZAKALEC! Poddaję się! Czy przepis nie mówi o jakiejś istotnej rzeczy którą trzeba zrobić żeby tego uniknąć czy to kwestia szczęścia?

    • SłodkaBabeczka says:

      Jedyne, co trzeba zrobić, by uniknąć zakalca zawarte jest w pkt 1. tj. “Rabarbar umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i twardych końcówek. Pokroić na ok. 1-2 cm kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na 1-2h. Zlać wodę, którą puścił rabarbar.” – jeśli dobrze się go nie odsączy, to będzie puszczał soki podczas pieczenia i dlatego robi się zakalec.

  2. yllla says:

    Moja mama robi ciasto rabarbarowe, ale na kruchym cieście. Pyszne jest.

    Ciekawa jestem jak smakuje w Twojej wersji :)

    ps zapraszam na konkurs do wygrania książka “Azyl”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.