Sernik ten chociaż ma tendencję do opadania i pękania, to i tak należy już do jednych z moich ulubionych. Sernik ten jest bardzo puszysty i w smaku przypomina piankę serową.
Składniki
- Twarog półtłusty 750g, zmielonego minimum 2x
- Mleko 1 szklanka
- Śmietana kremówka pół szklanki
- Masło 50g, miekkiego
- Mąka ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
- Jajko 6 żółtek
- Jajko 6 białek
- Cukier 3/4 szklanki drobnego cukru
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Cukier puder
- Kakao
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg zmiksować na gładką masę wraz z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Dodać mleko, miksować. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową.
- Piec ok. 70 minut w 180C. Sernik wyrasta ponad blaszkę, potem lekko opada, i niestety – lubi popękać. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce.
- Na wierzch posypać cukier puder i kakao.
Witam a co ze śmietaną?
Uwielbiam oglądać u Ciebie serowe wytwory!
przez ciebie i ja mam ogromną chrapkę na ten serniczek:)
zakochałam się w tym cieście ;D
Sernik najlepszy jak spękany. Wtedy jest taki domowy, taki swojski:)
Mniam:)))
wygląda świetnie:) uwielbiam takie serniki:)
dawno nie jadłam sernika, aż mi ślinka pociekła!