Przepyszne leczo z parówkami i pieczarkami na obiad
Śniadania i kolacje

Leczo z parówkami i pieczarkami

Kuchnia : Polska

Składniki

  • Parówki 1kg
  • Czerwona papryka 2 papryki
  • Cebula 1 cebula
  • Pieczarki 0,5kg
  • Koncentrat pomidorowy 50ml
  • Cukier
  • Olej roślinny
  • Ogórki konserwowe kilka sztuk
  • Papryka słoda do smaku
  • Papryka ostra do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Leczo z parówkami i pieczarkami

Wykonanie:

  1. Parówki, pieczarki, paprykę oraz ogórki konserwowe pokroić w plasterki lub w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w półkrążki, podsmażyć na złoty kolor.
  3. Przecier pomidorowy połączyć z 1 łyżką oleju roślinnego i niewielką ilością wody, dodać do usmażonej cebuli, chwilę pogotować .
  4. Wrzucić wszystkie składniki do dużego garnka.
  5. Podlać troszkę wodą , doprawić do smaku, by danie było pikantne (daję sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą). Chwilę gotować.
  6. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystko “przegryzie”.
  7. Polecam podawać leczo z domowymi bułeczkami: Domowe bułki wrocławskie (poznańskie)
5 / 5 ( 15 głosów )

8 thoughts on “Leczo z parówkami i pieczarkami”

  1. W przepisie jest żeby “chwilę gotować”. U mnie to gotowanie trwało zdecydowanie dłużej. Pieczarki wcześniej poddusiłam. Żałowałam, że nie zrobiłam tego samego z papryką. Leczo wyszło dobre, ale przepis powinno się dopracować – szczególnie dla kogoś kto robi pierwszy raz.

    1. Wszystko właśnie zależy od tego, jakie kto ma gusta. U nas każdy lubi czuć ‘chrupiącą’ paprykę, dlatego zbyt długo nie gotuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here