Chocolate Cupcakes – (Martha Stewart Recipes) – przepis na pyszne, czekoladowe babeczki wg Marthy Stewart .
Składniki
- Niesłodzone kakao w proszku 3/4 szklanki
- Mąka tortowa 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Masło 3/4 kostki o temperaturze pokojowej
- Cukier 1 szklanka
- Jajko 3 duże jajka
- Ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- Kwaśna śmietana 1/2 szklanki lub maślanki
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól przesiać do miski.
- Białka ubić.
- W osobnej misce zmiksować na gładką masę masło, żółtka, cukier, ekstrakt z wanilii i kwaśną śmietanę (lub maślankę). Dodawać stopniowo do miski z mąką, ciągle mieszając. Na koniec delikatnie wmieszać białka.
- Foremki na babeczki wyłożyć papilotkami, nalewać ciasto. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180C.
- Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować.
pysznie wyglądają :)
wyglądają na bardzoooooo :) smaczne!
ooooo i moja dieta właśnie poszła wiesz gdzie;D
Chyba dziś zrobię! :D Foremki z pepco? :D
Szczerze mówiąc, to nie wiem, gdzie je dorwałam, ale chyba razem z jakąś gazetą były ;p
zjadłabym taką babeczkę do kawki, którą własnie piję;)