Przepyszny kawałek kruchego ciasta z malinami i budyniową pianką
Słodkości

Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie

Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie – Pyszne ciasto z malinami i delikatną waniliową pianką, rozpływającą się w ustach! Poza sezonem można maliny zastąpić dowolnymi owocami lub użyć po prostu mrożonych malin :)
Inspiracja pochodzi z bloga mojewypieki.com

Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie – Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 375g
  • 250g schłodzonego masła (1 i 1/4 kostki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru, razem 80g)
  • pół szklanki oleju

Dodatkowe składniki:

  • ok. 300-400g malin
  • cukier puder do oprószenia ciasta

* szklanka o pojemności 250ml
Trzy kawałki kruchego ciasta z malinami na różowym talerzu
Maliny na budyniowej piance w kruchym cieście z malinami

Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie – Wykonanie:

  1. Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do zamrażalnika.
  2. Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Piec w temp. 190C przez ok. 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.
  3. Kiedy spód jest już zimny, zacząć zacząć ubijać białka na sztywno. Następnie stopniowo, po łyżce, wsypywać zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać budyń w proszku, dalej miksując. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać do połączenia się masy.
  4. Na spód ciasta wyłożyć piankę, poukładać maliny otworkami do góry. Na wierzch zetrzeć pozostałą część (40%) kruchego ciasta.
  5. Włożyć ciasto do nagrzanego do 190C piekarnika i piec przez ok. 40 minut (aż góra zrobi się złotego koloru). Wierzch można posypać cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami. Smacznego! :)


Blaszka kruchego ciasta z malinami przed pieczeniem

4.7 / 5 ( 118 głosów )

35 thoughts on “Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie”

  1. jadłam to ciasto u znajomego pycha.ja próbowałam parę razy upiec ale nie wiem czemu mi ta pianka przy pieczeniu siada lub nawet jak wlewam olej .proszę doradzcie coś.

    1. Można to łatwo obliczyć z proporcji :) Liczysz pole jednej blaszki, potem drugiej, a następnie dzielisz to większe pole przez to mniejsze i wyjdzie Ci ile razy tamta blaszka jest większa od tej mojej :) i przez taką samą wartość należy przemnożyć składniki. Jes to bardzo przydatny rachunek w przeliczaniu na róźne foremki, bo wiadomo, że forma formie nierówna :)

      W Twoim przypadku będzie to tak:
      Moja blaszka: 24*28= 672 cm2
      Twoja blaszka: 24*40 = 960 cm2

      960/672 = 1,43 -> ten wynik możemy zaokrąglić do 1,5 żeby łatwej się odmierzało składniki.

      Tak więc każdego wyżej wymienionego w przepisie składniku powinnaś dać 1,5 razy więcej niż jest podane.
      Mam nadzieję, że jasno to wyjaśniłam. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here