Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy

Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Okrasa ma rację, mówiąc, że to Spaghetti z pulpecikami jest warte poświęcenia każdego czasu ;-)

Składniki

  • Mięso mielone z łopatki 0,5kg
  • Bazylia świeża
  • Suszone pomidory 100g
  • Musztarda Dijon
  • Jajko
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz biały
  • Sól
  • Pomidory 4 świeże pomidory
  • Cebula
  • Czosnek
  • Makaron spaghetti 300g
  • Ser Grana Padano
  • Masło 70g

Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy

Wykonanie:

  1. Pulpety: Mięso mielone i pokrojone suszone pomidory wrzucamy do miski. Mięso doprawiamy 2 dużymi łyżkami posiekanej świeżej bazylii. Dodajemy 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę. Smarujemy ręce oliwą. Z mięsa formujemy małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
  2. Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Mieszamy. Chwilę podgotowujemy. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W międzyczasie mieszamy sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety. Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.
  3. Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g sera Grana Padano, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem Grana Padano.
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 odpowiedzi na “Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.