Chleb pszenno – żytni z makiem robiony na drożdżach, to pyszny i szybki chlebek . Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zakwasu. Do wypieku tego chleba używałam mąki Gdańskie młyny (nie jest to reklama ;p), ale można również użyć mąki pełnoziarnistej Lubella.
Składniki
- na 2 średnie keksówki : użyłam 30cm x 10cm i 24 x 10cm
- Mąka pszenna typ 500 400g
- Mąka pełnoziarnista typ 2000 200g
- Sól 2 płaskie łyżeczki
- Świeże drożdże 30g
- Mleko 50ml ciepłego mleka
- Cukier 1 łyżeczka
- Woda 400ml przegotowanej letniej wody
- Mak do posypki
Wykonanie:
- Drożdże pokruszyć, zalać letnim mlekiem (ok. 50C). Dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut, by drożdże wyrosły.
- Obie mąki wsypać do miski, dodać sól oraz rozczyn. W tym momencie można zacząć wyrabiać ciasto hakami i stopniowo dolewać wodę. Jeśli nie mamy robota, to należy od razu wlać wodę i najpierw ciasto wymieszać łyżką (gdyż jest lepkie), a następnie wyrabiać je ręcznie przez ok. 5 minut. Można delikatnie podsypać mąką oraz wysmarować ręce olejem, by mniej się lepiło. Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. godzinę (do czasu aż ciasto urośnie i min. podwoi swoją objętość). Następnie wyjąć ciasto z miski i uderzyć w nie kilka razy pięścią.
- Ciasto podzielić na 2 porcje i włożyć do keksówek. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Kolejno, za pomocą pędzelka nawilżyć wierzch chleba wodą, posypać makiem.
- Piekarnik nagrzać do 180C i piec chleb najpierw przez ok. 25-35 minut, a następnie zwiększyć temp. do 220C i piec kolejne 5-10 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć przyrumieniony chleb). Studzić na kratce. Smacznego! :)
- Polecam również przepisy na : Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) ; Proste bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem oraz Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin’ bread)
jest bardzo dobry, i szybciutko się go robi. Smakuje całej rodzince:) Dodałam siemienia lnianego bo nie miałam maku i również pyszny.
chleb z makiem smakuje obłędnie, pozdrawiam
Też robię w domu chleb, ale bez drożdży tylko z zakwasem.
Pozdrawiam
Jarek
Ale mi zapachniało chlebkiem,uwielbiam świeży z masełkiem:)
Pozdrawiam
Domowy ciepły chlebek z odrobiną masła PYCHOTA:)
też robiłam chlebek pszenno-żytni ostatnio, ale z sezamem i inne proporcje ciut miałam. Chętnie wypróbuję też Twoją wersję chlebka:)
o,musi być pyszny!