Ciasto krówka na cytrynowym ponczu

Ciasto krówka na cytrynowym ponczu

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście .

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • Jajko 6 jajek
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka tortowa 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kakao 1 pełna łyżeczka
  • Miód 1 łyżeczka
  • Składniki na krem:
  • Mąka tortowa 4 łyżki z górką
  • Mąka ziemniaczana 4 łyżki z górką
  • Jajko 4 średnie jajka
  • Mleko 650ml
  • Masło pół kostki
  • Cukier 150g
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Dodatkowo:
  • Masa krówkowa słodzona
  • Orzechy włoskie
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Woda

Ciasto krówka na cytrynowym ponczu

Wykonanie:

  1. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Następnie dodać cukier. Potem przesiane obi mąki z proszkiem. Na koniec dodać kakao i miód, wymieszać do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w temp. 170C przez ok. 30-35minut (do `suchego patyczka`). Ostudzić. przekroić biszkopt wzdłuż na 2 płaty.
  2. Mleko wlać do garnka, dodać cukier zwykły, cukier waniliowy i masło, zagotować. Jajka zmiksować z mąką tortową i ziemniaczaną. Masę dodać do mleka i gotować aż całość zacznie gęstnieć. Uważać, by nie zrobiły się grudki.
  3. Przygotować poncz (bezalkoholowy ;p). Z 1 cytryny wycisnąć sok, dodać cukier, dodać odrobinę wody (dopełnić do 125ml – połowy szklanki).
  4. Każdy płat ciasta nasączyć ponczem cytrynowym (nie trzeba zużywać całego ponczu – skropić tak, by ciasto było wilgotne wg naszych upodobań).
  5. Na dolny płat ciasta wyłożyć krem, wyrównać, nałożyć drugi blat. Wierzch posmarować masą krówkową, posypać orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki, by krem zgęstniał. Smacznego!
  6. UWAGA! Jeśli zamiast gotowej masy krówkowej używacie mleka skondensowanego słodkiego, to należy puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny.

Ciasto krówka na cytrynowym ponczu
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

32 odpowiedzi na “Ciasto krówka na cytrynowym ponczu

    • SłodkaBabeczka says:

      Wystarczy wlewać stopniowo i mieszać najlepiej trzepaczką ;) Gdyby ewentualnie powstały grudki, to można masę zmiksować ;)

  1. Anonymous says:

    Juz raz robilam z tego przepisu i wlasnie zabieram sie jeszcze raz pyszne i to połączenie krówki budyniu i cytryny mniam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.