Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala
Tarty i tartaletki

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala

Szybka i pyszna tarta z łososiem wg Pascala .

Składniki

  • Ciasto francuskie 200g
  • Jajko 4 duże jajka
  • Śmietana 30% 100ml
  • Pomidor 2 duże pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę
  • Wędzony łosoś 150g
  • Szczypiorek
  • Ser mozzarella 125 g mozzarelli (1 opakowanie Mozzarelli Galbani)
  • Masło do wysmarowania blaszki
  • Mąka do posypania
  • Liście bazyli pare listków do ozdoby
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala

Wykonanie:

  1. Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Aby skórka idealnie odchodziła, przed sparzeniem pomidorów nacinym u góry na ich skórce krzyżyk. Następnie parzę, hartuję, a potem skórka idealnie odchodzi ;-)
  2. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy.
  3. Formę do tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
  4. Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
  6. Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala
Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala

Rate this post

11 thoughts on “Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami wg Pascala”

  1. Wyszła pysznie. Tylko dałam pomidorki koktajlowe, więc były w skórce i jakieś takie kwaśne. Następnym razem w ogóle nie dam pomidora :-) P.

    1. Nigdy w skórce, najlepiej użyć duże pomidory malinowe, ale muszą być bez skóry, bez płynu ze środka i bez pesteczek od pomidora. Robiłam wiele razy i nie było kwaśne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here