Red Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo kakao, dlatego ciasto wyszło bardziej bordowe niż czerwone ;-)
Składniki
- Mąka pszenna 2,5 szklanki
- Cukier 1,5 szklanki
- Kakao 40g kakao (jeśli chcecie bardziej czerwone ciasto, a nie bordowe – użyjcie z ok 20-30g)
- Sól 1 łyżeczka
- Jajko 2 duże jajka
- Olej słonecznikowy 1,5 szklanki
- Maślanka 1 szklanka (lub jogurtu naturalnego)
- Ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Barwnika Wilton 1,5 łyżeczki
- Krem do red velvet cake
- Serek kremowy Philadelphia 600g (lub Twój smak)
- Masło 200g, w temperaturze pokojowej
- Cukier puder 1,5 szklanki
- Ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki
Wykonanie:
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
- W drugiej misce roztrzepać jajka widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać widelcem do uzyskania jednolitej masy.
- Składniki suche przelać do składników mokrych, mieszać widelcem w jednym kierunku aż masa będzie gładka i lśniąca.
- Tortownicę o średnicy 21-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 30-40 minut (nakłuć patyczkiem i spr., czy jest suchy). Ostudzić.
- Przygotować krem. Masło ubić za pomocą miksera na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, dalej miksując. Następnie dodać serek i olejek waniliowy, miksować dalej. Schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut.
- Ostudzony biszkopt podzielić na 3 płaty. Niewielką ilość biszkoptu ‘zeskrobać’ , by mieć okruszki do posypania wierzchu Red Velvet Cake . Każdy płat wysmarować kremem, również wysmarować boki. Wierzch torciku posypać przygotowanymi wcześniej okruszkami biszkoptu. Schłodzić w lodówce przez następne 20-30 minut. Smacznego!
ja bym dodala wisnie:)
mniam mniam pyszne
Oj wyglada apetycznie …. nawet bardzo….zjadlabym choc troszke …. odrobine..
:P
o tak pyszności!!!
Robilam raz, albo dwa w zyciu..ale kolor nigdy mnie w zupelnosci nie zadowolil. Twoj wyglada pieknie ;)
Tak dobrze wygląda, że żal jeść:)
Wygląda śliczne, na pewno tak też smakuje:)
zawsze mnie to ciasto zachwyca:) muszę je wreszcie upiec, bo wygląda bosko:D
Bardzo efektowne w takich kolorach :)
OMG! Kusisz :)
ullala szał!
nigdy nie jadłam, ale kolor powala! :D
z przyjemnością zjadłabym:)
Piękne to ciasto:) Mniam!
Ciasto jak marzenie :)
Bordowe chyba lepsze niż czerwone;) W moim przypadku przynajmniej;D
Wygląda niesamowicie i pyyyyyysznie!