Kopiec kreta

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Uwielbiamy kopiec kreta . Jak widać ciasto było konsumowane praktycznie od razu po upieczeniu, dlatego krem ze śmietany nie zdążył jeszcze dobrze stężeć :-)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Gorzkie Kakao 2 czubate łyżki
  • Sól szczypta
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy 1 op.
  • Masło 100g
  • Mleko pół szklanki
  • Jajka 2
  • Ekstrakt z wanilii 5ml
  • Składniki na krem:
  • Śmietana kremówka 400ml
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Żelatyna 2 pełne łyżeczki
  • Czekolada gorzka 50g
  • Dodatkowo:
  • Banany 3
  • Cytryna 1 łyżka soku

Wykonanie:

  1. W garnku podgrzać mleko, dodać masło. Gdy się roztopi dodać kakao, zwykły cukier i cukier waniliowy. Ostudzić. Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia i sodę. Żółtka oddzielić do białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno.
  2. Żółtka ubić z ekstraktem z wanilii. Dodać masę z garnka (mleko,masło itp.). Zmiksować. Następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas miksując. Ubitą masę delikatnie połączyć z białkami. Wymieszać łyżką.
  3. Formę o średnicy 24cm wysmarować masłem. Ciasto przelać do formy i wstawić na 30 minut do nagrzanego do 180C piekarnika. Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut, by ciasto nie opadło. Ciasto wyjąć i ostudzić. W cieście łyżeczką wydrążyć środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość ok. 1-1,5 cm. Przełożyć wydrążone ciasto do miski i pokruszyć.
  4. Banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, przekroić na pół wzdłuż długości i wyłożyć nimi wydrążony rowek w cieście.
  5. Do szklanki wsypać 2 pełne łyżeczki żelatyny, zalać bardzo małą ilością wrzątku (ok. 1/5 szklanki), wymieszać. Ostudzić.
  6. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę. Wymieszać łyżką.
  7. Czekoladę zetrzeć na tarce, wstawić na 10 minut do lodówki (bo świeżo starta czekolada jest za ciepła i może zepsuć śmietanę). Nastęnie dodać czekoladę do śmietany, wymieszać delikatnie łyżką. Bitą śmietanę wyłożyć na banany formując kopczyk. Bitą śmietanę posypać pokruszonym wcześniej ciastem, delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 h. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

11 odpowiedzi na “Kopiec kreta

  1. justyna says:

    Ostatnio robiłam kopiec kreta z kotlet tv nie makował rodzince,był mało slodki…a jaki ten jest w smaku????pozdr my lubimy słodsze ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.