Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem

Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Niektórym szpinak kojarzy ci się z dzieciństwa z brunatną breją o mdłym smaku . Jeszcze innym, w tym mi – ze słynną postacią z bajki : Popeye ;-) Nie każdy uwielbia szpinak , ale ze względu na jego wartości odżywcze , warto się do niego przekonać! ;-)

Tak więc polecam naleśniki ze szpinakiem !

W 100 gramach szpinaku znajduje się aż 3,3 mg żelaza oraz 48 mg witaminy C! Nawet cytryna nie ma tyle kwasu askorbinowego. Poza tym żelazo zawarte w szpinaku jest łatwo przyswajalne przez organizm. Szpinak to także źródło witamin A, B1, B2 i E . Wartości odżywcze tego zielonego warzywka to również tak ważne pierwiastki jak: sód, potas, magnez, wapń, czy fluor . Szpinak zawiera również karoten . Dla odchudzających się , ważną informacją jest to, że zawiera on w 100 g – tylko 28 kcal i jedynie 3 g węglowodanów!

Ze względu na to, że szpinak zawiera dwa silne przeciwutleniacz – luteinę i betakaroten, korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry, redukuje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia skóry.

Jednak mimo wielu zalet , szpinak ma też swoje wady i nie każdy może go jeść. Głównym tego powodem jest fakt, że szpinak zawiera sporo kwasu szczawiowego (3g/1 kg) . Ten po połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny w organizmie szczawian wapnia . Dlatego szpinak nie jest dobrym składnikiem pożywienia dla osób chorych na reumatyzm, dnę moczanową, a także mających problemy z nerkami . Natomiast duża ilość żelaza może źle wpływać na osoby starsze.

Składniki

  • Mleko 1 szklanka
  • Woda 1 szklanka (najlepiej gazowana)
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajko 1 jajko
  • Masło do smażenia
  • Czosnek 2 ząbki
  • Łosoś wędzony 100g
  • Szpinak 450g
  • Twarożek ze śmietaną 3 czubate łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cytryna odrobina soku z cytryny
  1. Przygotować naleśniki: 1 szklankę wody, 1 szklankę mleka i 1 jajko wymieszać ze sobą. Dodać 2 szklanki mąki i zmiksować. Doprawić szczyptą soli.
  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła. Wylać ciasto na patelnię, by tworzyło cienką warstwę.
  3. Następnie na innej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i wrzucić szpinak. Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dodać 3 łyżki twarożku ze śmietaną. Doprawić szpinak do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
  4. Na gotowym naleśniku położyć plaster wędzonego łososia, na niego farsz ze szpinaku i zawinąć naleśniki w rulon. Dowolnie udekorować.

Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Naleśniki ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym łososiem

  1. Anonymous says:

    Mam pytanko: w przepisie jest 3łyżki twarożku ze śmietaną,w jakich proporcjach? czy 3 łyżki twarożku i 3 łyżki śmietany? Może moje pytanie jest banalne, ale ja nie rozumiem tej kwestii :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.