Ciasto chlebowe na pizzę - najlepszy przepis na pizzę!

Ciasto na pizze – najlepszy przepis na pizzę!

Podziel sięShare on Facebook12Share on Google+12Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto na pizze – jeśli szukać najlepszego przepisu na pizzę, to dobrze trafiłeś! Już wiele pizz za mną. Teraz już wiem, że wreszcie odkryłam przepis na idealne ciasto na pizze! Chrupiące brzegi i spód, a w środku pulchny miąższ – musicie wypróbować! Jest to moim zdaniem najlepszy przepis na pizzę, jaki dotychczasowo miałam okazję stworzyć.

Inspiracja: `Przekąski` wyd. Olesiejuk

Ciasto na pizze – Składniki:

  • Drożdże świeże 30g (lub 8g drożdży suszonych)
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Woda 350ml, ciepła (ok. 40C)
  • Mąka pszenna 500g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Oliwa extra vergine 2 łyżki

 

Ciasto na pizze – Wykonanie:

  1. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier. Zalać połową ciepłej wody (ok. 40C) i wymieszać dokładnie. Odstawić drożdże do wyrośnięcia (na ok. 5-10minut). Jeśli używamy drożdży suszonych, to nie robimy rozczynu – wtedy od razu miesamy wszystkie ‘suche składniki’ w jednej misce (mąkę, sól, cukier i suche drożdże), a potem stopniowo dodajemy wodę i oliwę.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól. Stopniowo dodawać rozpuszczone drożdże i oliwę. Następnie dodawać stopniowo wodę i mieszać, by mąka się wchłonęła (można ten etap również wykonać za pomocą haków w robocie). UWAGA! W zależności od typu mąki, różnie one chłoną wodę. Należy wodę dodawać stopniowo, gdyż może się okazać, że nasza mąka potrzebuje mniej niż te podane 350ml wody – ciasto powinno być gładkie i elatyczne, a nie ‘ciapowate’. Jeśli wleje się nam za dużo wody, można dosypać nieco mąki, by ciasto miało idealną konsystencję.
  3. Przenieść ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę. Knykciami delikatnie naciskać ciasto, formując dysk. Następnie zwinąć przeciwległe końce ciasta do siebie i znów stworzyć z ciasta dysk, ponownie złożyć przeciwne końce do siebie (żeby powstał pół-księżyc). Ciasto należy tak wyrabiać przez ok. 5-10 minut aż będzie elastyczne i zacznie się kurczyć przy rozciąganiu go ręką.
  4. Ciasto przenieść do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-90 minut do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Sprawdź ciasto naciskając na nie palcem – wgłobienie powinno zostać – wtedy pizza jest gotowe do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzej do 230-240C.
  6. Ciasto podziel na 2 części, uformuj okrągłe placki. Posmaruj spody sosem (użyj dowolnego sosu (polecam: Sos do pizzy (i nie tylko) z pomidorów w puszce )), nałóż dowolne składniki.
  7. Do nagrzanego piekarnika włóż pizzę i piecz przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook12Share on Google+12Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 odpowiedzi na “Ciasto na pizze – najlepszy przepis na pizzę!

  1. Ania says:

    Witam serdecznie,
    proszę o informację, jak mam ustawić piekarnik. Góra-dół, czy termoobieg, czy termoobieg z grzałką dolną?
    Pozdrawiam serdecznie :)

  2. basinepichcenie says:

    A ja ze swojej strony w temacie pizzy mogę powiedzieć jeszcze coś. Różnica ogromna w pizzy jest w przypadku użycia mąki typ 00 (specjalnej do pizzy). Prawdziwej, a nie jakiejś mieszanej.
    I druga rzecz, kamień do pizzy – super sprawa… mam, testuję, jestem zadowolona. No i teraz jeden można wygrać u mnie na blogu

  3. Anonymous says:

    Dzisiaj zrobię na kolację, już się nie mogę doczekać, uwielbiam pizzę :-)))))))))))))) do tego sosik czosnkowy i nic więcej mi nie jest potrzebne ;-)
    Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.