Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką

Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką

Podziel sięShare on Facebook171Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Składniki

  • Ciasto (34cm x 24cm)
  • Mąka pszenna tortowa 0,5kg
  • Margaryna 200g, np. Kasia
  • Jajko 2 jajka
  • Cukier puder 200g
  • Miód 2 łyżki
  • Soda 2 łyżeczki
  • Mleko 2 łyżeczki, ciepłego
  • Kakao 1 łyżka
  • Dodatkowo
  • Masa krówkowa 1 puszka, użyłam kakaowej
  • Śmietana 30% 660ml, minimum 30%
  • Żelatyna 1 pełna łyżka
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie

Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką

Wykonanie:

  1. Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę. Do miski wrzucić mąkę, sodę, jajka, cukier i kakao, zmiksować. Dodać margarynę, miód i mleko. Wyrobić ciasto rękoma.
  2. Piekarnik nagrzać do 180C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Można je rozdzielić po równo na 2 blaszki – wtedy pieczemy po 10-15 minut, w jednej blaszce – ok. 20-25minut. Ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na 2 płaty.
  3. Ubić śmietanę na sztywno. Dodać cukier waniliowy i rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę, zmiksować.
  4. Ubitą śmietanę wyłożyć na spód i przykryć drugim płatem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook171Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 odpowiedzi na “Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką

    • Słodka Babeczka says:

      Już uzupełniłam info ;) Przy rozdzieleniu na 2 cienkie placki – czas jest ok. Jeśli jednak pieczemy jeden placek, a potem kroimy go wzdłuż na pół, to czas pieczenia trzeba wydłużyć do ok. 20-25 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem,czy ciasto jest już dobre).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.