Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Podziel sięShare on Facebook4Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Galaretka z drobiu wg przepisu mojej babci :)

Składniki

  • Pierś z kurczaka 1 pojedyncza pierś
  • Udko z kurczaka 3 średnie
  • Marchew 3 marchewki
  • Pietruszka 2 pietruszki
  • Por 1 por (tylko biała część)
  • Groszek 2 łyżki
  • Ziele angielskie 6 ziarenek
  • Liść laurowy 3 liście
  • Kostka rosołowa drobiowa 1 kostka
  • Sól do smaku
  • Kwasek cytrynowy szczypta
  • Żelatyna 5 łyżek

Galaretka drobiowa

Wykonanie:

  1. Mięso wymoczyć. Włożyć do garnka, zalać wodą, tak by mięso było całe zanurzone. Dodać kostkę rosołową, sól, ziele angielskie, liście laurowe, marchewki, pietruszki i por. Gotować na małym ogniu.
  2. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je wraz z warzywami, ostudzić. Następnie rosół przecedzić.
  3. Zimne mięso, 2 marchewki, 2 pietruszki i por pokroić na drobne kawałeczki. Przygotować pojemniki na galaretę. Na dno położyć groszek i 1 marchewkę. Następnie nałożyć na to pokrojone mięso z warzywami (2 marchewki, 2 pietruszki, por), tak aby 3/4 pojemniczka było zapełnione.
  4. Do przecedzonego rosołu dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Dodać do smaku kwasku cytrynowego i ponownie zagotować rosół.
  5. Po ugotowaniu, zalać rosołem pojemniczki do pełna. Odstawić do stężenia.
Podziel sięShare on Facebook4Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Galaretka drobiowa

  1. Olka says:

    Kiedyś nie lubiłam takich galaretek, ale ostatnio coś mi się zmieniło i nie mogę się im oprzeć. Tylko trochę sokiem z cytrynki polewam przed zjedzeniem i nie ma nic lepszego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.