Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym

Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Roladki mają w sobie to dobre, że można wsadzić do nich co się tylko chce i powstają całkiem smaczne wariacje ;-) Tym razem dodatek stanowił u mnie boczek parzony i mozzarella .

Składniki

  • Schab 10 plastrów
  • Boczek parzony w plastrach 1 opakowanie (ja użyłam z biedronki)
  • Mozzarella 1 opakowanie
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Gęsta śmietana 18% 250ml
  • Słodka śmietana 12% 150ml
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • Bazylia kilka listków
  • Cukier pół łyżeczki
  • Masło 1 łyżka

Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym

Wykonanie:

  1. Pokrojony schab wyklepać tłuczkiem na cienkie plastry. Opieprzyć, posolić. Położyć na niego plaster boczku i mozzarelli. Zawinąć w roladkę.
  2. 250ml gęstej śmietany połączyć z 150ml słodkiej śmietany 12%, dodać 2 czubate łyżeczki koncentratu (zależy jeszcze jakiego używacie, bo ja miałam ‘słaby’ ;-) Jeśli korzystacie z Włocławka lub Pudliszki, to z pewnością jedna czubata łyżka będzie starczyła – trzeba smakować ;-) ), porwane listki bazylii, odrobinkę pieprzu, pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę masła. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolity sos.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać na dnie roladki. Zalać przygotowanym sosem. Piec w piekarniku w temp. 180C aż mięso będzie dobre (ok. 25-30 minut).

Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

10 odpowiedzi na “Roladki schabowe z boczkiem i mozzarellą w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.