Roladki mają w sobie to dobre, że można wsadzić do nich co się tylko chce i powstają całkiem smaczne wariacje ;-) Tym razem dodatek stanowił u mnie boczek parzony i mozzarella .
Składniki
- Schab 10 plastrów
- Boczek parzony w plastrach 1 opakowanie (ja użyłam z biedronki)
- Mozzarella 1 opakowanie
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Gęsta śmietana 18% 250ml
- Słodka śmietana 12% 150ml
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
- Bazylia kilka listków
- Cukier pół łyżeczki
- Masło 1 łyżka
Wykonanie:
- Pokrojony schab wyklepać tłuczkiem na cienkie plastry. Opieprzyć, posolić. Położyć na niego plaster boczku i mozzarelli. Zawinąć w roladkę.
- 250ml gęstej śmietany połączyć z 150ml słodkiej śmietany 12%, dodać 2 czubate łyżeczki koncentratu (zależy jeszcze jakiego używacie, bo ja miałam ‘słaby’ ;-) Jeśli korzystacie z Włocławka lub Pudliszki, to z pewnością jedna czubata łyżka będzie starczyła – trzeba smakować ;-) ), porwane listki bazylii, odrobinkę pieprzu, pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę masła. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolity sos.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać na dnie roladki. Zalać przygotowanym sosem. Piec w piekarniku w temp. 180C aż mięso będzie dobre (ok. 25-30 minut).
Często robię , schab zastępuję filetem z kurczaka lub indyka . Super danie polecam ….:)
Pięknie podane :-)
Mniaaaaaam pychotka :)
Ależ to apetycznie wygląda!
Bardzo fajny pomysł. Roladek nie robiłam jeszcze z sosem pomidorowym :)
wspaniałe zdjęcia:) niesamowicie apetyczny obiad!
Roladki z boczkiem rządzą :). W towarzystwie ryżu to jedno z moich ulubionych dań ;).
swietny przepis na pewno wypróbuję
O mammo! Pyszności!
ja też lubię roladki za to, że można na wpychać dużo rzeczy do nich:) jak nie mam specjalnego pomysłu na obiad to tez robię roladki:)