Tarta z ciasta francuskiego, z brokułem, mozzarellą i wędzonym kurczakiem
Składniki
Mozzarella 150g
Kurczak wędzony 200g
Brokuł 1 brokuł, 500g
Ciasto francuskie 1 opakowanie, 275g
Jajko 3 jajka
Mleko 70ml
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200℃
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce do tarty. Nakłuć je widelcem. Zostawić kawałek ciasta do zrobienia “paseczków”.
Podpiec ciasto w piekarniku przez ok. 15 minut.
Mozzarellę pokroić w plasterki, a kurczaka w kostkę.
Brokuł ugotować al dente na parze.
Jajko zmiksować wraz z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.
Na podpieczone ciasto wyłożyć mozzarellę, kurczaka oraz brokuły. Polać masą jajeczno-mleczną. Wierzch tarty ozdobić paseczkami z ciasta francuskiego. Piec w piekarniku w temp. 200C przez ok. 20 minut.
Ale pyszności serwujesz :-) Z brokułami jeszcze nie jadłam tarty:-)
Może masz jakiś pomysł czym zastąpić brokuła :) ?
Może szpinak? Pomidory? Papryka?
Nie wiem czemu, ale u mnie dół w cieście francuskim był odrobinę zakalcowaty, muszę spróbować jeszcze raz :)
wygląda bardzo smacznie:)
uwielbiam taką tarte:) pychota!