Inspiracja: pieczarkamysia.pl
Składniki
- Bułeczki ok. 8
- Mąka pszenna 400g (użyłam tortowej)
- Cukier 1 łyżeczka
- Sól 1,5 łyżeczki, płaskich
- Świeże drożdże 20g
- Mleko 2 łyżki
- Maślanka 220g
- Masło 20g, miękkiego
- Jajko 1 jajko
- Nadzienie
- Masło 70g, miękkiego
- Czosnek 5 ząbków
- Natka pietruszki 1 łyżka świeżo posiekanej
- Szczypiorek 1 łyżka świeżo posiekanego
Wykonanie:
- Drożdże, cukier i lekko podgrzane mleko (40-45 st.C) wymieszać w miseczce i odstawić na ok. 15 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, sól, maślankę (w temp. pokojowej) i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto (musi być gładkie i elastyczne). Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 90 minut).
- Następnie rozwałkować ciasto w rulon (taki wąż jak do kopytek ;p ), podzielić na 8 równych części i uformować kulki bułek. Ułożyć je na blaszce, na papierze do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 30 minut, by ponownie się ‘napuszyły’.
- Przygotować nadzienie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miseczki i dokładnie ze sobą połączyć. Przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka foliowego z uciętym rogiem.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Za pomocą noża naciąć rowki i wycisnąć w nie wcześniej przygotowane nadzienie z masła i ziół. Piec bułeczki w temp. 180C przez około 15-20 minut. Najlepiej podawać ciepłe. Smacznego!
Dołożyłam do nadzienia jeszcze tymianek. Bułeczki rewelacyjne! :)
Ależ one muszą pachnieć…
Idealnie :) co do joty :) byc moze nie smakowaly idealnie, bo mam przepis na tego typu buleczki i lepiej nam smakują (nie czuć drozdzy) a na drugi dzien są tak samo mieciutkie. Ale mimo wszystko warto bylo zrobić coś nowego ;) pozdrawiam!
Dzięki za info :) Będzie trzeba dopracować przepis ;) Pozdrawiam
Wydaje mi sie, ze jest ciut za malo plynu. Moze warto sprobowac zrobic rozczyn z drozdzy na wodzie (ok 100 ml)? :)
Robiłam. Wczoraj…i powiem, ze d..y nie urywają. Sa twarde na drugi dzień, a gdy sa cieple- czuć drozdze.
Dobrze odmierzyłaś składniki? bo u mnie nie czuć drożdży. Jakie są na drugi dzień to nie wiem, bo nigdy nie dotrwały do drugiego dnia :)
Uwielbiam…i aromatyczne zioła i czosnek. To ewidentnie przepis dla mnie ;-)
Marzą mi się takie od kilku dni :)
mmmmm :)
ok jutro robię;)
ok robię jutro;)
No Kochana zaszalałaś :) wyglądają bosko! Wielkie brawa :)
Genialne te bułeczki:)
wyglądają świetnie:) mogę jedną?
Częstuj się ;)