Świąteczne ciasteczka renifery

Świąteczne ciasteczka renifery

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Te kruche ciasteczkowe renifery z lentilkowym noskiem , skradną serca nie tylko dzieciaczków! ;-) Pomysł na te czerwononose renifery Rudolfy zaczerpnęłam od Doroty z MW i lekko zmodyfikowałam.

Składniki

  • Masło 90g, zimnego
  • Cukier puder 100g
  • Mąka 180g
  • Jajko 1 duże
  • Cytryna 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól szczypta
  • Mleczna czekolada 50 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej lub czekoladowe mleko skondensowane
  • Czerwone lentilki do ozdoby lub M&Ms’y
  • Lukier królewski przepis znajdziesz na blogu
Świąteczne ciasteczka renifery

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyrobić ciasto.
  2. Następnie owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  3. Ciasto wałkować na grubość około 3 mm (można podsypywać trochę mąką) Wykrawać okrągłe kształty za pomocą szklanki.
  4. Układać na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
  5. Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru królewskiego lub czekolady przyklejać noski, za pomocą czekolady lub mleka skondensowanego narysować na ciasteczkach poroża renifera .

Świąteczne ciasteczka renifery

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

12 odpowiedzi na “Świąteczne ciasteczka renifery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.