Kruchy ananasowiec

Kruchy ananasowiec

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Inspiracja: Kasia Moje Ciasto

Składniki

  • Składniki na spód:
  • Margaryna Kasia do pieczenia 150g
  • Mąka pszenna 150g
  • Cukier pół szklanki
  • Orzeszki ziemne pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (niesolone)
  • Jajko 1 jajko
  • Na masę:
  • Ananas z puszki 2 puszki
  • Żelatyna 4 łyżki (40g)
  • Jogurt ananasowy 500g
Kruchy ananasowiec

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać za pomocą miksera. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić i posypać delikatnie mąką.
  2. Ciasto przełożyć do formy, ugnieść palcami. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200C.
  3. Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia.
  4. Ananasa odcedzić. Syrop zagotować, do gorącego włożyć napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Ostudzić.
  5. 1/3 syropu wymieszać z jogurtem i przełożyć na upieczony i ostudzony spód. Ciasto wstawić do lodówki, by masa zastygła.
  6. Do pozostałego syropu włożyć pokrojonego ananasa. W momencie, gdy syrop zacznie tężeć, przełożyć owoce na ciasto i znów włożyć do lodówki, by stężało. Smacznego!

Kruchy ananasowiec

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

15 odpowiedzi na “Kruchy ananasowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.