Kruchy ananasowiec

Kruchy ananasowiec

Podziel sięShare on Facebook80Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Inspiracja: Kasia Moje Ciasto

Składniki

  • Składniki na spód:
  • Margaryna Kasia do pieczenia 150g
  • Mąka pszenna 150g
  • Cukier pół szklanki
  • Orzeszki ziemne pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych (niesolone)
  • Jajko 1 jajko
  • Na masę:
  • Ananas z puszki 2 puszki
  • Żelatyna 4 łyżki (40g)
  • Jogurt ananasowy 500g
Kruchy ananasowiec

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na spód ciasta wymieszać za pomocą miksera. Tortownicę o średnicy 24cm natłuścić i posypać delikatnie mąką.
  2. Ciasto przełożyć do formy, ugnieść palcami. Następnie wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200C.
  3. Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej przegotowanej wody i odstawić do napęcznienia.
  4. Ananasa odcedzić. Syrop zagotować, do gorącego włożyć napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Ostudzić.
  5. 1/3 syropu wymieszać z jogurtem i przełożyć na upieczony i ostudzony spód. Ciasto wstawić do lodówki, by masa zastygła.
  6. Do pozostałego syropu włożyć pokrojonego ananasa. W momencie, gdy syrop zacznie tężeć, przełożyć owoce na ciasto i znów włożyć do lodówki, by stężało. Smacznego!

Kruchy ananasowiec

Podziel sięShare on Facebook80Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 odpowiedzi na “Kruchy ananasowiec

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.