Pyszna świąteczna słodkość , czyli bożonarodzeniowe bezy upieczone w kształcie sympatycznych bałwanków .
Post został przeniesiony z mojego starego bloga.
Inspiracja: Moje wypieki
Składniki
- Jajko 3 białka
- Sól szczypta
- Cukier puder niepełna szklanka
- Do ozdoby
- Woda odrobina
- Cukier puder 1 szklanka
- Barwnik spożywczy
- Lentilki
- Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodawać partiami cukier puder wciąż miksując. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką porcjować z masy białkowej korpusy bałwanków .
- Piec od 45 – 60 minut w temperaturze 140ºC. Można również zmniejszyć później temperaturę do 120C, aby bezy wyszły śnieżnobiałe, ale trzeba wtedy nieco dłużej piec.
- Przygotować lukier do ozdoby , dodając do cukru pudru odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem smarujemy już upieczone, ostudzone bałwanki. Nakładamy lentilki jako guziki, zaś oczka, buzię rysujemy wykałaczką namoczoną w czarnym barwniku spożywczym. Noski rysujemy, używając czerwonego barwnika spożywczego (można je także ulepić z masy plastycznej – ale jest to proces bardziej pracochłonny).
zjadłabym im guziczki!:))
Wyglądają znakomicie aż ciężko sobie takich odmówić :)
przesłodkie!
ale bombowe bałwany!:d genialne są!
śliczne bałwanki:)
ale urocze bałwanki!
Idealne na kinder bal ;D