Zrazy wołowe z twarożkiem i pieczarkami
Obiad

Zrazy wołowe z twarożkiem i pieczarkami

Zrazy trochę inne niż tradycyjnie ;)

Składniki

  • na 1 zraza
  • Plaster wołowiny 1 plaster
  • Twrożek 1 łyżka
  • Boczek parzony 1 plasterek
  • Pieczarka 2 pieczarki
  • Por kilka plasterków
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
  • Dodatkowo
  • Oliwa z oliwek
  • Marchew 2 marchewki
  • Por 1, mały
Zrazy wołowe z twarożkiem i pieczarkami

Wykonanie:

  1. Zraz uklepać tłuczkiem na płasko, posypać solą i pieprzem. Nałożyć plasterek boczku, twarożek, pokrojone w plasterki pieczarki, por i 2-3 gałązki tymianku (lub suszony), zostawiając wąski brzeg wolny. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczkami lub owinąć nitką.
  2. Dokładnie obsmażyć zrazy na rozgrzanej oliwie z oliwek. W brytfannie lub patelni z grubym dnem ułożyć usmażone zrazy, z patelni po smażeniu wypłukać ‘puszczone przez mięso soki’ i zlać do brytfanny. Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę i por (dzięki duszeniu z warzywami sos uzyskuje bardziej intensywny smak). Zrazy w brytfannie podlać wodą (zrazy powinny być zanurzone do połowy). Dusić mięso ok. 90-120minut pod przykryciem.
  3. Po ugotowaniu sos doprawić do smaku śmietanką kremową, pieprzem, solą i przecedzić przez sito. Smacznego!


Zrazy wołowe z twarożkiem i pieczarkami

Rate this post

5 thoughts on “Zrazy wołowe z twarożkiem i pieczarkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here